Afyonkarahisar'da ekimi yapılan haşhaş bitkisinin açan çiçekleri, Afyon Ovası'nda tabloyu andıran görüntüler ortaya çıkardı.  Afyon Ovası'ndaki haşhaş tarlaları ilkbaharda açan, yazın da olgunlaşan çiçeklerle görsel şölenin yaşandığı bölge haline geliyor. Haşhaşın en yoğun ekildiği Sandıklı'ya bağlı Alagöz Köyü'nde yılda en az 200 dönümde haşhaş ekimi yapılıyor.

222222222222222

Asırlardır çiftçinin geçim kaynağı olan, insanlık tarihinin en önemli ilaç bitkisi olarak kabul edilen haşhaşın beyaz çiçekleri Afyon Ovası'nda tabloyu andıran görüntüsüyle hayran bırakıyor. Aralarındaki siyah haşhaşların mor açan çiçekleri ise ayrı bir güzellik katıyor.

[custom_content title="HAŞHAŞIN KULLANIM ALANLARI" desc="Haşhaş bitkisi tıbbi ve kimyasal anlamda kimya sanayiinde ve gelişmiş endüstride kullanılıyor. Anadolu'da çok eskiden beri tarımı yapılan haşhaş bitkisinin üretimi 1971 ve 1974 yılları arasında yasaklandı. "]

Alagöz Köyü Muhtarı Ramazan Çetinkaya, Afyon bitkisinin Mayıs ayının sonlarında çiçek açmaya başladığını belirterek şunları söyledi:

"Bu güzellik Haziran'ın 15'ine kadar devam eder. Bu güzellik ovamızda görsel bir şölen haline dönüyor. Tarlalara gelerek hatıra fotoğrafları çektiriyoruz. İlimiz 'Afyon' ismini bu bitkiden alırken, Afyonspor da renklerini bu bitkinin çiçeklerinden almış. Siyah haşhaşın çiçekleri mor açarken, beyaz haşhaşın çiçekleri de beyaz açıyor. Afyonspor'umuzun forma rengi de mor ve beyazdır. Siyah haşhaşın fiyatı düşük olduğu için şimdi genelde beyaz haşhaş ekimi yapılıyor. Haşhaşlar çiçek açtığında da Afyon Ovası beyaza bürünüyor."

'TEMMUZ'UN 15'İNE KADAR HASADI YAPILIR'

Afyon bitkisinin ekimine Ekim ayı sonlarında başlandığını ve kasım ayı içerisinde tamamlandığını belirten Muhtar Ramazan Çetinkaya şu bilgileri verdi:

33333333333

"İki sefer çapası yapılır. Mayıs ayı sonlarında çiçeğini açar ve haziran ayının 15'ine kadar çiçek dönemi devam eder. Temmuz ayının 1 ve 15'i arası da hasadını yaparız. Hasat zamanı çok hassastır. Bu dönemde yağmurdan etkilenir. Onun için hasadını 15 gün içinde tamamlamamız gerekir. Hasat sonrası haşhaşı kapsülünden makine yardımı ile ayırırız. Kapsülünü Toprak Mahsulleri Ofisi'ne, haşhaşını da tüccara satarız. Köylümüzün başlıca geçim kaynaklarından biri de Afyon bitkisidir. Yöresel olarak da bu bitki örtüsünün birçok adı vardır. Yöresel olarak Afyon, Afyan, Haşgeş, Haşhaş gibi de isimler verilir."

DHA

[custom_content title="TÜRKİYE ÜRETİMDE DÜNYA LİDERİ" desc="2016 verileriene göre Türkiye haşhaş üretiminde dünya lideri konumunda. Afyonkarahisar, Amasya, Burdur, Çorum, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Isparta, Konya, Kütahya, Manisa, Tokat, Uşak olmak üzere 13 ilde ortalama 70 bin işçiyle üretimi yapılıyor. Alanında dünyanın en büyüğü olan Afyon Alkaloidleri Fabrikası, bugün ortalama yıllık 25 bin ton kuru haşhaş işleyip 100 ton morfin üretme kapasitesine sahip."]