Üretim düşüşleri ile birlikte ithalat kapılarının sonuna kadar açıldığı gıda sektöründe, Türkiye’ye özgü ürünler ithal hammadde ile üretilmeye başlandı. Manisa’nın Kula İlçesi’nde yaklaşık 100 yıldır devam eden leblebi üretim geleneği, yüksek nohut fiyatları nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Son iki yıldır azalan üretim nedeniyle hammadde ihtiyacını ithal nohutla karşılamaya başlayan üreticiler, Kula leblebisinin kilosunun da 22 liraya kadar çıktığına dikkat çekti.

Yüksek fiyatlar ve maliyetlerden hem tüketici hem de üretici etkilenirken bu alanda üretim yapan işletme sayısı da son yıllarda hızlı bir düşüşe girdi. Kula Leblebiciler Kooperatifi Başkanı İbrahim Karcıoğlu, 30 yıldır bu işi yaptığını belirterek, leblebiciliğin ilçede 100 yıldır devam ettiğini belirtti. Kula Leblebiciler Sitesi’ndeki işletme sayısının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Karcıoğlu, “Son yıllarda çalışan esnaf sayısı azaldı. Pazar bulmakta ve hammadde alımında zorlanıyoruz. Leblebi imalatı Kula’da, Denizli Serinhisar’da ve Kütahya Tavşanlı’da çok yaygındır. Türkiye’de sanayi olarak bu üç yerde üretim oluyor” dedi.

FİYATLAR İKİYE KATLANDI

Maliyet artışından dolayı leblebi fiyatlarının da arttığına dikkat çeken Karcıoğlu iki yıl önce leblebilik nohudun kilosuna 4 - 5 TL öderken, bu rakamın şimdi 8- 9 TL’ye çıktığını aktardı. “Biz geçen sene en son leblebinin kilosunu 13 liradan sattık. Bu yıl 14- 15 liradan satış yapacağız. Nohut artınca biz de fiyatları yükseltmek zorunda kalıyoruz. Leblebi tüketiciye de kilosu 17 ila 22 lira arasında satılıyor” bilgisini veren Karcıoğlu, Türkiye’deki nohudun yüzde 10’unu kullanabildiklerini, nohut azlığı ve maliyet artışı nedeniyle bu alandaki üretimin bitme noktasına geldiğini aktardı.

EN BÜYÜK TALEP İSRAİL’DEN

Bu alanda üreticilik yapan Ayhan Küçükkalfa ise 1991 yılından bu yana leblebicilik yaptığını belirterek, nohudun genellikle Bulgaristan, Arjantin ve Amerika’dan ithal edildiğini ve Kula leblebisinin artık ithal nohutlarla yapıldığını kaydetti. Hem leblebi üretimi yapan hem de Avrupa ülkeleri ve Ortadoğu’ya Kula leblebisini ihraç eden Abdullah Erdil ise en büyük talebi İsrail’den aldıklarını Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine leblebi ihraç ettiklerini kaydetti. İmalatçı sayısında ise azalma yaşandığını aktaran Küçükkalfa, “15-20 arasında imalatçı kaldı. Bulgaristan, İsrail, Ortadoğu’da Arap ülkelerine gönderiyoruz. Yunanistan’ın ekonomisinin gerilemesi nedeniyle oraya eskisi kadar gitmiyor” diye konuştu.