Son bir yılda vatandaşın alım gücü ciddi şekilde düştü. Asgari ücret dolar karşısında günbegün erirken durumu olanlar ise ilk önce lüks harcamalarından kısıyor.

Pahalı saat parfüm ve kıyafet satışlarındaki düşüşler dikkat çekerken, İstanbul Bakırköy'de kurulan Cumartesi pazarında ise keyifler yerinde. Rolex, Zara, Armani gibi tanınmış markaların imitasyonları pazarda cirit atıyor. Orijinalini almaya durumu yetmeyen vatandaş ise Cumartesi pazarının yolunu tutuyor.

zararararara

İSMİ ZARA'YLA ANILIYOR


Pazarda kıyafet satışı yapan O.C.'nın ismi dünyaca ünlü marka Zara ile anılıyor. Sozcu.com.tr olarak Cumartesi pazarına yaptığımız ziyarette açıklamalarda bulunan O.C. , “İnsanların durumu olmasa da büyüm markalara olan ilgisi bitmiyor. Her geçen gün artıyor. Fiyatı 99 TL olan bir ürünü 35TL'ye satıyoruz. Önceden etiketsiz satıyordum kimse almıyordu. Aynı ürünün üzerine etiket basınca satışlar arttı” diyor.

parfum

KOKUDA CHANNEL'İ TEK GEÇİYORLAR


Pazarın olmazsa olmazlarından biri ise sahte parfümler... Müşterilerinin genelde kadın ağırlıklı olduğunu belirten E.B. , “Koku bir insanda en önemli şey. Havalar sıcak olduğundan insanlar freş kokuları tercih ediyor” diyor. Sahte parfümler arasında Channel herkesin sorduğu ilk marka. Orijinali 300-600 arasında değişen parfümü 25-30 TL'ye almak mümkün.

saat

KIVANÇ'IN SAATİNDEN VAR MI?


İmitasyon ürün deyince akla gelen bir başka ürün kalemi ise saatler. Cumartesi pazarı esnaflarından C.A. Televizyondaki dizilerin işlerini olumlu etkilediğini söylüyor. Kıvanç Tatlıtuğ, Kenan İmirzalioğlu gibi isimlerin canlandırdığı karakterlerin taktığı saatleri vatandaşın sık sık sorduğu anlatan C.A., “Televizyondaki reklamlar, ve sosyal medya pazardaki işleri olumlu etkiledi, tüketici reklamda , Instagram'da , dizide,filmde bir ürün görüyor. Mağazasına gidip pahalı olduğunu görünce bizi tercih ediyor" dedi.

papap2

GERÇEĞİ BÜTÇEMİ AŞIYOR DEHŞET PAHALI


Cumartesi pazarının müdavimlerinden Tuğba Erkoyuncu'ya "Neden imitasyon(çakma) ürünleri tercih ediyorsunuz ? " dediğimizde ise Erkoyuncu "Mağazada bir kıyafet beğeniyorum fiyatına bakıyorum dehşet derecede pahalı ve benim bütçemi aşıyor, burada aynı ürünü daha ucuzu alabiliyorum. Hem pazar evime de yakın" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Çakma’da Çin ile yarışıyoruz" desc="Taklit ürün üretiminde dünyada Çin’in ardından ikinci olan Türkiye, bunların nakliyesinde de ön plana çıkıyor. Özellikle parfüm ve tekstil ürünlerinde Türkiye önemli bir rota konumunda" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/shutterstock_584361286.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/cakmada-cin-ile-yarisiyoruz-1929271/"]

DÖRT YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR


Tabii ki İstanbul'un göbeğinde onca çakma ürünün toplu bir pazar yerinde satılması hukuka aykırı. Sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulunan avukat Cenk Söbe  "Bu tarz satışlar hukuka aykırıdır. Aynı zamanda böyle yapılan satışlar büyük markaların itibarlarını da zedeliyor. Bu tarz yasal olmayan satışların hukuki boyutunu düşündüğümüzde de Sınai Mülkiyet Kanunu'a göre tescilli bir markaya ait işaretin, tescilli markaya ait mal veya malların ya da tescilli markanın itibarının kullanılması veya taklit edilmesi durumlarında suç'u işleyen kişiye 1 yıldan dört yıla kadar çeşitli hapis cezaları ve 20-30 TL'lik idari para cezasını 20.000 günle çarpıp para cezaları verilebiliyor. " ifadelerini kullandı.

[custom_content title="DÜĞÜNLERDE İMİTASYON DÖNEMİ" desc="Sahtecilik öyle bir hale geldi ki vatandaş düğünlerde bile imitasyon altın takmaya başladı. Habertürk Gazetesi'nden Uzay Kesmen'in haberine göre imitasyon bileziklerin fiyatları 10-40 TL arasında değişiyor. Fiyatı 240 TL'ye dayanan çeyrek altının fiyatı ise 25-35 TL arasında değişiyor."]