Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'li CEO'lar ve şirket temsilcileriyle olan toplantısında yaşananları yazdı. İşte Munyar'ın yazısının ilgili bölümü:

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington seyahati vesilesiyle düzenledikleri “CEO’lar Zirvesi”nin modertatörlüğünü yaparken Hyperloop

Transportation Technologies CEO’su Dirk Ahlborn’a söz verdi.

Ahlborn, “Yeni nesil rayötesi sistem” olarak tanımlanabilen teknolojiyi tanıtırken yolculuk süresi açısından uçak ve trenle karşılaştırmalar yapıp ekledi:

- Sayın Cumhurbaşkanı, uçak da değiliz, tren de değiliz.

[old_news_related_template title="Erdoğan ABD'de CEO'lara seslendi" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD seyahatinde ülkedeki ünlü şirketlerine CEO'ları ve üst düzey yöneticilerine seslendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/semtimin.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/erdogan-abdde-ceolara-seslendi-1854051/"]

Erdoğan, gülerek sordu:

- Tam olarak nesiniz o zaman?

Ahlborn, tünele yerleştirilmiş tüp içerisinde hareket etmesi planlanan, Ankara-İstanbul arasını 20 dakikada kateedebileceiği öngörülen sistemle ilgili tanımlamayı yapamayınca şu yanıtı verdi:

- Tam olarak “Hyperloop”uz...

Ardından Uber’in temsilcisi söz aldı:

- Sayın Cumhurbaşkanı, bu toplantıya gelirken bir Uber aracı kullandım. Aracın sürücüsüne sizinle toplantıya katılacağımı söyledim. Sürücünün size mesajı var.

Mesajı aynen tekrarladı:

- Uber sürücüsü, “Başkan Erdoğan gerçek bir centilmen, bunu ona söyler misiniz” dedi.

Sonra EMPEA Başkanı Robert W. Van Zwieten değerlendirme yaptı:

- Fon yatırımcılarının Türkiye’de bazı alanlarda sıkıntı yaşadığını gözlemliyoruz. Ekonomide reform sürecine devam etmenizi bekliyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zwieten’e yanıt verdi:

- Reformlara devam etme konusunda hiçbir çekincemiz yoktur. Yatırımlarda sıkıntı yaşadığınız anda Yatırım Ajansı’mıza bilgi verin. Benim de kapım her zaman sizlere açık.

hyperoo2

[custom_content title="HYPERLOOP NEDİR?" desc="Hyperloop ya da Türkçe uyarlamasıyla hız yuvarı. Elon Musk tarafından tapray (yeni nesil rayötesi sistem) teknolojisi ile geliştirilmekte olan üst düzey bir hızlı ulaşım aracı. Araç, üst düzey ray ötesi sistem (top level sur-rail system) olarak tanımlanmakta. Proje bir dönem fikir bazında kalsa da, 2016 ocak ayında Las Vegas'taki Nevada Çölü'nde inşasına başlanan 4.8 kilometrelik test yolu; konseptin gerçekleştirilebilmesi için ilk somut adım oldu. Bu test yolunun yapımı için deney parçaları ve kapsüller tasarlandı. Hyperloop'un saatte 400 kilometre hızı aşması bekleniyor."]