Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin bağımsızlık referandumunda ısrarcı tutumu para piyasalarını tedirgin etmeye devam ediyor. 22 Eylül’de yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında çıkacak kararlar beklenirken, kritik zirveden bir gün önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmenin sorunun çözümü konusunda önemli olabileceği dile getiriliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ise Türkiye’nin kararlılığının bir göstergesi olarak Silopi ve Habur çevresinde tatbikat başlatması para piyasalarında tansiyonun yükselmesine neden oldu. Dolar hareketlenirken, Euro rekora yakın seviyeleri test etti.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye’nin güneyinde etnik siyasi oluşuma müsaade etmeyeceklerini belirterek, bunu engellemek için her türlü adımı atacaklarından kimsenin şüphe duymaması gerektiğini söyledi.

DOLAR 3.50 LİRAYI AŞTI


Serbest piyasada dolar 3.4840 liradan, Euro ise 4.1760 liradan güne başladı. Döviz piyasalarındaki hareketlilik, Euro’nun gücünün artmasına neden oldu. Yurtiçi piyasalarda Euro 4.2060 lira seviyelerine çıkarak rekora çok yaklaşırken, Euro/dolar paritesi ise 1.2006 seviyesine ulaştı. Dolar ise gün içinde 3.5090 liraya kadar yükseldi. Dolar gün sonunda 3.4990 lira olurken, Euro 4.1890 liradan işlem gördü. Analistler, Kuzey Irak’ta referandum tarihi yaklaştıkça tansiyonun yükselmeye devam edeceğine dikkat çekerken, sorunun 25 Eylül’den sonra da devam edebileceğine işaret ediyor.

basliksiz-2

YELLEN BEKLENECEK


ABD Merkez Bankası (FED) bugün piyasalar kapandıktan sonra faiz kararını açıklayacak. Ancak, yatırımcılar FED’in faiz artışı için aralık ayını bekleyeceğini öngörüyor. Eylül ayı FED toplantısında 4.5 trilyon dolarlık şişkin bilançonun küçültülmesine yönelik ilk mesajların verilebileceği ifade ediliyor. İki gün devam eden FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından sonra FED Başkanı Janet Yellen’ın vereceği mesajları piyasalar dikkatle takip edecek. 12-13 Aralık’ta yapılacak FOMC toplantısından önce piyasaların hareketlenmesi bekleniyor. ABD merkezli yatırım bankası Bank of America Şef Ekonomisti Michelle Meyer, aralık ayı için faiz artırımı beklentilerinin son birkaç günde yükseldiğine dikkat çekti. 8 Eylül haftasında aralıkta bir faiz artışı kararı yüzde 20 seviyelerinde fiyatlanırken, bu oran yüzde 45’e yükseldi.

Borsa İstanbul güne hafif düşüşle 106.510 puandan başladı. Döviz kurlarındaki yükselişlerin etkisiyle sert satışların yaşandığı BIST 100 endeksi günü yüzde 1.52 kayıpla 104.917 puandan kapattı.

GÜÇLÜ EURO ÇATLAĞI

AVRUPA Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, varlık alım programının sona ereceği net bir takvim belirleme konusunda uzlaşmaya varamadı. Reuters’ın 6 kaynağa dayandırdığı habere göre, tahvil alım programının uzatılması veya alım tutarının artırılması seçeneğine açık kapı bırakılması olasılıklar arasında yer alıyor. ‘Güçlü Euro’ riskine rağmen, Almanya gibi varlıklı kuzey ülkeleri 2.3 trilyon Euro büyüklüğündeki tahvil alım programına son verilmesini isterken, diğer ülke temsilcileri varlık alım programının miktarı azaltılarak sürmesini istiyor. Görüş ayrılığının 26 Ekim’deki ECB toplantısına kadar giderilemeyebileceğibelirtiliyor.

ŞOKLAR YAŞANIR

KUZEY Irak’ta yapılması planlanan referandumun özellikle yabancı yatırımcıların algısını değiştirdiğini dile getiren Alnus Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, Irak’ın toprak bütünlüğünün bozulması durumunda Türkiye’nin haklarını korumak için atacağı adımların boyutunu şimdiden öngörmenin güçlüğüne dikkat çekti. Taştan, “Bir süre daha bu gergin ortamın korunacağı görüşündeyim. Hiçbir ülke bölgede yeni bir çatışma alanı yaratmak istemiyor ki buna Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi de dahil. Fakat bu bir pazarlık süreci onu da unutmamak gerekiyor. Türk varlıkları üzerinde bu nedenle bir süre daha etkisini hissedeceğimiz bir hadise meydana gelebilir. Suriye’deki ilk çatışmaların olduğu döneme benzer şekilde hatta daha etkili şoklarla karşılaşabiliriz” dedi.