Dolar/TL geçen haftayı tamamladığı 3.65'li seviyelerden hafta boyunca genel olarak aşağı yönlü bir seyir izledi ve dün akşam saatlerinde 3.58 seviyesinde tamamladı. TL dün gelişmekte olan para birimlerinden yüzde 1 pozitif ayrışırken bu sabah 08:11 itibarıyla kur 3.5690/3.5725 seviyesinden işlem gördü. Sepet bazında TL aynı saatte 3.7332/3.7365, euro/TL ise 3.8948/3.8985 seviyesinde bulunuyor.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 3.5580/3.5594, Euro/TL ise 3.8839/3.8841'den işlem görüyor." image="" day="27" month="NİS" hour="09" minute="47" width="" height=""]

TCMB enflasyonun tepe noktasına yükselmesinin beklendiği Nisan ayına ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranını beklentilerin ötesinde bir adımla 50 baz puan artırarak yüzde 12.25'e yükseltti.

[old_news_related_template title="Merkez Bankası faiz artırdı" desc="Merkez Bankası geç likidite faizini yarım puan artırdı. Politika faizine dokunmadı. Kararın ardından dolarda sert düşüşler gözlendi. Merkez bir süredir politika faizinde büyük değişiklikler yapmıyor ama bankaları yüksek faizli geç likidite penceresine yönlendiriyor... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/f2f3fu3f3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/son-dakika-merkez-bankasi-faiz-kararini-acikladi-3-1816736/"]

TCMB parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine dair kararın enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla alındığına dikkat çekti. TCMB enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği mesajını da yinelediği PPK metninde, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma da yapılabileceğini belirtti.

SIKIŞTIRMAYA DEVAM


Merkez Bankası enflasyonda yükselişin belirginleşmesinden bu yana geç likidite penceresi faizini para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanıyor. TCMB GLP faiz oranından sağladığı likiditeyi zaman zaman farklılaştırarak kullanarak piyasaya uyguladığı faizi belirliyor. TCMB Ocak ortasından bu yana piyasaya sağladığı likiditeyi kısarak TL'nin maliyetini artırırken, son dönemde likiditeyi sıkılaştırma adımlarını daha da kuvvetlendirdi.

Bu çerçevede TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yılın başlarındaki yüzde 8.30'lu seviyelerden atılan adımlarla yüzde 11.50'ye yükseldi. Bu verilere göre ortalama fonlama maliyetinde Ocak ayına göre artış 300 baz puanın üzerinde ve bu adım piyasada ciddi bir sıkılaştırma olarak nitelendiriliyor

LİKİDİTE ADIMLARI BELİRLEYİCİ OLACAK


TCMB'nin dünkü kararını bugünden itibaren fonlamaya nasıl yansıtacağı da yakından izlenecek. TCMB'nin mevcut fonlamasında anlamlı bir değişim yapmaması halinde ortalama fonlama maliyetine 45 baz puan civarında bir sıkılaştırma anlamına gelecek. Ancak bankanın bunun ne kadarını kullanacağı bugün saat 09:00'dan itibaren likidite adımlarıyla şekillenecek.

Piyasalarda lokal kurumsal döviz talebi, ABD'deki vergi reformu hazırlıkları, küresel risk iştahı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin ardından AB ilişkileri, referandumun kesin sonuçları, TCMB enflasyon raporu, jeopolitik gelişmeler de izlenen diğer ana gündem maddeleri olmaya devam ediyor.

Bankacılar kurumsal döviz alımlarını da hesaba katarak kurda 3.50'nin altında kalıcı bir seyrin şimdilik mümkün olmayabileceğini düşünüyorlar.

Yurtiçi tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge 24 Şubat 2027 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün yüzde 10.64 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem de yüzde 10.49 oldu. Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.29 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.33 oldu.

REUTERS