Haziran ayında son 11 yılın dördüncü ve bu yılın ikinci faiz artırımını gerçekleştirerek fonlama faizini 1,00-1,25 bandına taşıyan Fed FOMC bu akşam Temmuz ayı kararında gösterge faizi ve para politikasını değiştirmediğini açıkladı.

FED yetkilileri, faiz kararı sonrası yapılan açıklamada, 4.5 trilyon dolara kadar çıkan bilançonun küçültülmesine "görece yakın zamanda" başlayacaklarını ifade etti.

FED iskonto faizini de değiştirmeyerek, yüzde 1,75'te tuttu.

FED, enflasyonun yüzde 2'nin altında devam ettiğini ve orta vadede yüzde 2 dolaylarında yükseleceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Açıklamada ayrıca, ekonomi için kısa vadeli risklerin aşağı yukarı dengeli olduğunu ve enflasyonu izlediği belirtildi.

FED Başkanı Janet Yellen´ın, kararın açıklamasının ardından basın toplantısı yapmayacağı daha önceden duyurulmuştu.

[old_news_related_template title="Şimşek'in açıklamaları euro ve doları geriletti!" desc="Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in ekonomiye ilişkin açıklamalarının piyasalarda olumlu karşılanmasıyla dolar ve euro üçer kuruş geriledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/880-227.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/simsekin-aciklamalari-euro-ve-dolari-geriletti-1947891/"]

DOLARIN TEPKİSİ NE OLDU?

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in büyüme, enflasyon ve faiz politikasına ilişkin açıklamalarının olumlu algılanması TL'ye olumlu olarak yansırken, bu sabah güne 3.57 seviyesinin üzerinde başlayan dolar/TL açıklamalar sonrasında 3.55 seviyelerine kadar geriledi.

Dolar/TL gün içinden en yüksek 3.5762 seviyesini, en düşük 3.5468 seviyesini gördü. Akşam saatlerinde 3.5530 seviyeleriyle günü bitiren dolar/TL kuru Fed öncesi de aynı seviyede seyrini sürdürmeye devam etti.

Doların Fed açıklaması sonrasında da çok ciddi tepki vermeyeceği görüşü söz konusuydu. Dolar/TL kuru FED'in gösterge faizi ve para politikasını değiştirmediğini açıklamasıyla birlikte, dolarda hafif düşüş yaşandı.

Dolar 3.5465 seviyesine gerilerken ilerleyen dakikalarda 3.5397'ye kadar düşüşü gözlendi.

Dolar/TL kuru ardından tekrar 3.54 seviyelerinde dengeledi.