Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn başta olmak üzere bazı Basra Körfezi'ne kıyısı olan Arap ülkeleri bu ayın başında, terörizme destek verdiği iddiasıyla Katar'la diplomatik ilişkilerini kesmiş, Türkiye ise Katar konusunda bu ülkelerin yanlışa düştüğünü açıklayarak, Katar'a gıda ve malzeme sevkiyatını artırarak sürdürmüştü.

Gazetecilerle iftar yemeğinde bir araya gelen Tüfenkci bir soru üzerine, "5 Haziran'dan bu yana Katar'a 32.5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Bunun 12.5 milyon doları gıda. Bu rakam normalin üç katı" dedi.

[old_news_related_template title="Katar krizinden Türkiye'ye fırsat doğar mı?" desc="Katar dünyanın en zengin ülkelerinden. Ancak, başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ticari ilişkileri kesmesi ülkenin ithalatına darbe vuracak. Özellikle Katar’ın gıda ithalatında bu iki ülke zirvede. Yeni pazar arayan Katar için İran hemen devreye girdi, Türk ihracatçısı için de fırsat bulunuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/katar21.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/katar-krizinden-turkiyeye-firsat-dogar-mi-1884189/"]

BÜYÜME, KUR VE DIŞ TİCARET


Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde de büyümeye devam edeceğini vurgulayan Tüfenkci, "Yıl sonu itibarıyla büyümede yüzde 5'leri yakalayacağız" diye konuştu.

Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde teşviklerin desteğiyle iç talep ve ihracat ödülünüzde yüzde 5 büyüme gerçekleştirmişti. Yıl sonu büyüme beklentisi de yukarı çekilmişti.

Döviz kuru ile ilgili de Tüfenkci, "Dolar son aylarda en düşük seviyelerinde seyrediyor. Yıl sonuna karar da stabil şekilde normal öngörülebilir şekilde seyretmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Tüfenkci, "Dış ticaretimiz toparlanıyor, ihracatımız büyümeyi destekliyor... Mayıs ayında yüzde 9.5 oranında artan ihracat yılın ilk beş ayında yüzde 8.9 arttı... Son bir yılda yüzde 4.7 arttı" dedi.

[old_news_related_template title="Katar marketlerinde Türk ürünleri" desc="Türkiye Katar'a desteğini sürdürüyor. Verilen diplomatik destek dışında Türkiye'den giden gıda ürünleri Katar raflarında yer almaya başladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/ktekeekekek.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/katar-marketlerinde-turk-urunleri-1888792/"]

KREDİ NOTU


Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının notlarına dönük de Tüfenkci, "Türkiye'nin alelacele notunu düşürmelerini anlamamıştık. Şimdi hatalarını düzeltmelerini bekliyoruz. Bu inandırıcılıklarını kaybetmemeleri için gerekli" ifadesini kullandı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye için büyüme tahminini hafta içinde yüzde 4.7 olarak güncellemişti.

Tüfenkci faizlerin seviyesiyle ilgili ise, "Bankaların ticari kredilerini kullandırırken yatırımcı dostu olmasını bekliyoruz. Ancak tacir ve esnafımız da kendi aralarında vadeli satışlarda faiz oranlarını düşürmeli. Kendi aralarındaki faiz oranları da yüksek" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan sonra, Başbakan Binali Yıldırım da iki gün önceki açıklamasında bankaları makul bir faiz oranı konusunda uyarmıştı.

TAŞINIR MALLARIN REHNİ


Tüfenkci Taşınır Malların Rehni Kanunu'nun çıkarılmasının etkileri konusunda da, "Bu kanunla toplam 35 milyar liralık ticari hacme 5 ayda ulaşıldı. Bu imkandan daha çok KOBİ'ler yararlanıyor. Bireysel tacirler de sık sık kullanıyor" dedi.

REUTERS