Rusya, yeni geliştirdiği orta menzilli yolcu uçağı MS-21'in ilk uçuşunu dün başarıyla yaptığını açıkladı. Sovyet döneminden sonra ilk ticari uçak imalatı denemesiyle Rusya, Batılı rakipleriyle yarışmaya hazırlanıyor.

Uçağı imal eden Irkut Corporation ve bağlı olduğu devlet kuruluşu United Aircaft Corporation (UAC), dün yaptıkları açıklamada, MS-21-300 modeli uçağın 1,000 metre irtifada saatte 300 km hızla 30 dakikalık başarılı bir uçuş yaptığını duyurdular. Ukrayna krizinden dolayı Batılı ülkelerin baskısını hisseden Rusya, ülkenin yabancı şirketlere bağımlılığını azaltmak için iç sanayide üretimini canlandırmaya çalışıyor.

ma2
Uçağın, medyaya daha önce haber verilmeyen ilk uçuşundan üç hafta önce de Çin, kendi imalatı C919 modeli yolcu uçağının ilk uçuşunu yapmıştı. Bu gelişmeler, Boeing ve Airbus şirketlerinin başı çektiği sektörde büyüyen rekabeti gösteriyor. Rus yetkililer MS-21 uçağının pek çok yönden Batılı benzerlerinden üstün olduğunu ve hem Rus hem de yabancı havayolu şirketlerinden büyük rağbet göreceğini söylediler.

'BOEING VE AIRBUS'I GEÇMEK İÇİN BÜYÜK ÇABA GEREK'


Ancak Batılı analistler, Okyanus aşırı uçuşlar yapan uçak sektörünü elinde tutan Boeing ve Airbus ikilisini geçmenin çok büyük bir çaba gerektireceğini söylüyorlar. Batılı havacılık kaynakları da, ilk uçuşun kısa süresini ve görece düşük irtifada yapılmasını hayretle karşıladılar. Kuzey Amerika ve Avrupa yapımı benzer uçakların ilk uçuşları genellikle 3-4 saat sürüyor.

[old_news_related_template title="Çin, ilk yolcu uçağı C919'u uçurdu" desc="Çin'in ilk milli yolcu uçağı, test uçuşunu başarılı şekilde gerçekleştirdi. 150 yolcu kapasiteli C919 ile havacılık pazara giren Çin'in ABD tekelini kırmasını bekleniyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/2-15.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/cin-ilk-yolcu-ucagi-c919u-ucurdu-1833006/"]

Batılı bir uçuş deneme mühendisi, "Ya uçakta ciddi bazı sınırlamalar var, ya da bir şey oldu ve uçuşu kısa kestiler" dedi. Bir UAC yetkilisi ise uçuş süresinin, havada denenmesi gereken her yönünün denenmesine yetecek kadar uzun olduğunu söyledi. Çift motorlu MS-21 uçağı iki modelde üretilecek: MS-21 300 160 ile 12111 koltuklu olacak. Daha sonra üretilecek olan MS-21-200 modeli ise 130 ile 165 arasında koltuk taşıyacak.

Üretimin önümüzdeki iki yılda başlaması bekleniyor. Rus medyası yerli ve yabancı pek çok şirketin şimdiden satın alım sözleşmesi yaptığını duyurdu. Menzili 6,000 km olan MS-21, Boeing 737 ve Airbus 320 tipi uçaklarla rekabet edecek.

REUTERS