ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) başkanlığı için Fed Yönetim Kurulu üyesi Jerome Powell'ı aday gösterdi. Trump bu adımıyla Janet Yellen'in ikinci kez başkan olacağı düşüncesini ortadan kaldırdı ancak Yellen'in temkinli para politikasının devam edeceğinin sinyalini verdi.

p2p21p21

64 yaşındaki avukat ve yatırım bankacısı Powell önceki başkan Barack Obama tarafından 2012 yılında Fed yönetim kurulu üyeliğine atanmıştı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump ılımlı Powell'ı 2007-2009 finansal krizinin ardından ABD ekonomisinin yönetilmesinde Yellen'in başarılarını geliştirecek akıllı ve kararlı bir lider olarak nitelendirdi. Trump, "Bütün bu ilerlemeyi sürdüreceksek ekonomimiz güçlü para politikası ve ihtiyatlı bir yönetim gerektirir. Fed'de güçlü ve istikrarlı bir liderliğe ihtiyacımız var ... O (Powell) tam olarak bunu sağlayacak" dedi.

muratcetinkaya3_reuters

TÜRKİYE'DE YASA DEĞİŞMİŞTİ


Powell'ın iktisat mezunu olmaması akıllara Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın geçen yılki atanma sürecini getirdi. Merkez Bankası Kanunu’nun Başkan Yardımcısı olarak atanmayı düzenleyen 29. maddesine göre, bu göreve ancak “hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık ve finans alanlarından birinde lisans veya lisansüstü öğrenim görmüş” kişiler atanabiliyordu. Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkileri bitirmiş olan, ikinci anadal olarak da Sosyoloji mezunu olan Çetinkaya, bu şartları taşımıyordu.

KİŞİYE ÖZEL YASA YAPILDI


Bunun üzerine, Çetinkaya’nın Merkez Bankası Başkan Yardımcısı atanmasından sadece 20 gün önce, Merkez Bankası Kanunu’nda değişiklik yapıldı. 13 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren yasa değişikliği ile, Başkan Yardımcısı olarak atanmak için gerekli eğitim durumu “hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık, finans, mühendislik, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ile istatistik alanlarından birinde veya iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde lisans veya lisansüstü öğrenim görmüş” olarak belirlendi.
Böylece uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi mezunu olan Çetinkaya’nın da Merkez Bankası’na başkan Yardımcısı olarak atanmak için önü açılmış oldu. Çetinkaya, bu yasa değişikliğinden sadece 25 gün sonra, 29 Haziran 2012’de Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak atandı.

'USD BAZINDA NEGATİF FİYATLANDI'


KapitalFx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan konu hakkında yaptığı açıklamada, "Beklenti gerçekleşti ve Powell seçildi... Trump’ın beklentilere paralel bir şekilde Powell’ı Fed Başkanlığı’na aday göstermesi USD bazında negatif fiyatlanırken ABD 10 yıllıklarını %2,33 seviyesine gönderdi. EM’ler üzerindeki genel iyimser havanın devam ettiğini gözlemlemekteyiz." ifadelerini kullandı. Erkan'ın açıklamaları şu şekilde:

“Jerome Powell, piyasalar açısından daha tercih edilebilir olan aday. John Taylor’ın faiz teorisi ile kıyaslandığı zaman Taylor “Fed içinde anlayış değişikliği”, Powell ise “öngörülebilir Fed politikalarının devamı” anlamına geliyor." Powell’ın bundan önce hiçbir politika kararında Janet Yellen ile ters düşmemiş olması ve para politikasının normalleşmesi patikasında hemen hemen Yellen ile benzer görüşleri paylaşıyor olması, Fed’in bu ana kadar yaptığını bundan sonra da yapmaya devam edeceği şeklinde yorumlanabilir. Mevcut Fed politikası, kademeli bir geçişe işaret ediyor ve düşük faiz politikasının da bu kapsamda bir süre daha devam etmesi, en azından enflasyonda istenen sürdürülebilirlik sağlanana kadar, öngörülüyor. Bu anlayışta bir değişiklik olmaması bakımından olumlu. Aynı zamanda diğer Fed üyelerinin aksine Cumhuriyetçi bir aday, dolayısıyla hem parti tabanı tarafından da kabul görecek, hem de düşük faiz isteyen Trump ile uyum içinde çalışacaktır.”

 

[custom_content title="Jerome Powell kimdir? " desc="Jerome Powell 64 yaşında ve Washington doğumlu. Princeton Üniversitesi'nde siyaset bilimi eğitimi gördü ve ardından Georgetown Üniversitesi'nde hukuk derecesi aldı. Kariyerine Dillon Read and Co.'nun yatırım bankacılığı bölümünde başladı. 1990 yılında, eski patronu olan Hazine Bakanı Nicholas Brady için çalışmak üzere Washington'a döndü. Powell burada finanstan sorumlu Hazine Müsteşarlığı görevine getirildi. Salomon Brothers'ın Hazine tahvilleri konusunda piyasayı manipüle etme girişiminin ortaya çıktığı dönem, Powell, Cape Cod'da uzun bir Ağustos haftasonunu telefon görüşmeleri ile harcayarak şirketin üst düzey yöneticilerinin istifa etmesi ve büyük yatırımcılardan biri olan Warren Buffett'ın şirketin yönetim kurulu başkanı olması için çaba gösterdi. Powell 1997 yılında özel sermaye şirketi Carlyle Group'a katıldı. Sekiz yıl boyuca oldukça başarılı bir kariyer geçirdi ve 2016 yılında finasal serveti 55 milyon dolara kadar çıktı. Powell bu şirketteki görevinden, kamu politikası konularında odaklanmak üzere Bipartisan Policy Center'da uzman olarak görev almak için ayrıldı. Powell, Kongre'deki Cumhuriyetçileri borç tavanının artırılması konusunda ikna etmek için perde arkasında çalıştığı dönem olan 2011 yılında Obama yönetiminin dikkatini çekti. Ertesi yıl, Başkan Obama, Powell'ı Demokrat partili Harvard ekonomisti Jeremy Stein ile birlikte Fed'e aday gösterdi. Burada amaç partiler üstü desteği almaktı ve her iki aday da hızlı bir şekilde onaylandı."]