Karadeniz Holding'in iştiraki Karkey Karadeniz Elektrik Üretim, uluslararası tahkimde Pakistan İslam Cumhuriyeti aleyhine açtığı davayı kazanırken; Pakistan'ın şirkete faizleriyle birlikte 800 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi.

Karkey, 2013 yılında Pakistan aleyhine, enerji gemileri dahil çeşitli hak ve varlıklarının mülkiyet haklarının ihlali konusunu da içeren tahkim yargılamasını başlatmıştı.

Türkiye ile Pakistan arasındaki Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın ihlali sebebi ile başlatılan yargılama, Dünya Bankası çatısı altındaki Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID) nezdinde sürdürülmüştü.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, söz konusu dava ICSID'de Karkey lehine nihai karara bağlanırken; Pakistan'ın faizler dahil 800 milyon dolar tazminat ödemesine karar veren hakem heyeti, ICSID tarihindeki en yüksek tutarlı tazminatlardan birini Karkey lehine oy birliği ile hükme bağlamış oldu.

Açıklamada yer alan bilgiye göre, enerji alanında faaliyet gösteren Karkey ve grup şirketleri 2,700 MW kurulu güce ulaşan 13 enerji gemisi ile dünyanın en büyük enerji gemisi filosuna sahip bulunurken; inşası devam eden ilave 5300 MW gücünde enerji gemileriyle kurulu gücü 8,000 MW'ye çıkacak.

REUTERS