ABD'li yazar William S. Burroughs'un kaleme aldığı ve eşcinsel ilişkinin anlatıldığı Yumuşak Makine isimli kitap yargılama konusu olmuş, kitabın Türkiye'de tercüme edilip basıldığı tarih olan 2011 yılının Ocak ayında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından incelemeye alınmıştı.

BASIN SAVCILIĞI 'YİRMİ AYRI YERDE EŞCİNSEL İLİŞKİ ANLATILIYOR' DEDİ VE BAŞBAKANLIĞA GÖNDERDİ


Savcılık İnceleme sonucunda kitabın yirmi ayrı yerinde detaylı bir biçimde eş cinsel ilişkilere yer verildiği, kitap üzerinde çocukların korunması için bir uyarının yer almadığını değerlendirmiş ve kitabı, görüş alınmak üzere Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu Başkanlığına göndermişti.

KURUL 'ÇOCUKLAR İÇİN ÖNLEM YOK' DEMİŞ CEZA TALEP ETMİŞTİ


Kurul da yaptığı incelemede kitabı basan yayınevi için "Çocukları koruyucu hiçbir önlem alınmamış"  diyerek eser sahibi sıfatı ile kitabı tercüme eden kişinin ve kitabı yayımlayan başvurucunun cezalandırılması talep etmişti. Kurul raporunda ayrıca  "İncelenen ve değerlendirilen "Yumuşak Makine" isimli kitapta yer alan yazıların; halkın ar ve haya duygularını incittiği, cinsi arzuları tahrik ve istismar eder nitelikte genel ahlaka aykırı olduğu, Türk Ceza Kanununun 226'ncı maddesini ihlal ettiği, dolayısıyla müstehcen bulunduğu; kitabın süresiz yayın olması nedeniyle 1117 sayılı Yasaya 3445 sayılı Kanunla ilave edilen Ek-2 inci madde kapsamına girmediği oy birliği ile mütalaa edilmiştir. " vurgusu yer almıştı.

SAVCILIK KAMU DAVASI AÇMIŞTI


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da 2011 yılında hazırlanan iddianamede, müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etmek suçundan yayınevi sahibi ve kitabın tercüme edeni hakkında kamu davası açmıştı.

YAYINEVİ SAHİBİ ÜÇ YIL CEZA ALMIŞTI


Davayı gören, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi de yayınevi sahibi hakkında üç yıl denetimli serbestlik hükümlerinin uygulanmasına karar vermişti.

DAVA AYM'YE TAŞINMIŞTI


Yargıtay'daki temyiz sürecinin ardından ise yayınevi sahibi 2014 yılında AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu Başvuruyu değerlendiren Yüce Mahkeme konuyla ilgili son sözü söyledi. AYM yargılama sürecinde "İfade, sanat ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine" oy çokluğuyla hükmetti.

AYM 'CEZALANDIRILAMAZ' DEDİ


Adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiası ise oy birliğiyle reddedildi. Başvurucuya ayrıca yargı süreci masrafının yanı sıra 3.000 lira da manevi tazminat ödenmesine karar verildi. Yani Yüce Mahkeme söz konusu eser için verilen cezayı bozdu.

William S. Burroughs 1197 yılında 83 yaşında hayata gözlerini yummuştu. William S. Burroughs 1997 yılında 83 yaşında hayata gözlerini yummuştu.


Beat kuşağının önemli temsilcilerinden William S. Burroughs'un üçlemesinin ilk kitabı olan ve Türkiye'de de 2011 yılında basılan Yumuşak Makine'nin önsözünde şu ifadeler yer alıyor "Yumuşak Makine kutsal ya da tabu olan hiçbir şeyin bulunmadığı hayal dünyasının derinliklerine götürüyor. Sert, yaratıcı, özgür, eğlenceli, şiirsel bir tonun egemen olduğu bu dünya tüm klişeleri dönüştürürken her alanda sonsuz bir özgürlüğün kapılarını da aralıyor. Nefret, parasızlık, savaş, baskı, aşk ve her tür bağımlılığın kol gezdiği bu dünyada tekinsiz bir yolculuğa çıkan okurları rahatsız edici, benzersiz, zorlu ve yaratıcı bir okuma serüveni bekliyor."