RÖPORTAJ: Yüksel ŞENGÜL

Mikrofonu ve kamerası sokakta olan, gücünü halktan alan, her kesimin derdini, sıkıntısını Fox ekranına taşıyan Benden Söylemesi, pazar günlerinin en çok izlenen programları arasında yer alıyor. Programın sunucusu Merve Yıldırım ve deneyimli ekonomi yazarı Meliha Okur’la Fox’un İstanbul Kazlıçeşme’deki binasında buluştuk, konuştuk.

HUKUK ÇOK ÖNEMLİ...

- Ülkenin genel manzarasıyla ilgili ne söylemek istersiniz?

Meliha Okur: Türkiye, demokratik ve laik bir cumhuriyettir. Bir ülkede demokrasi, laiklik ve hukuk olmazsa hiçbir şey düzgün gitmez. Özü hukuka dayanan bir ülke olmak çok önemlidir... Yabancı yatırımcının Türkiye’ye gelmesi için bunların olması şarttır.
Merve Yıldırım: Bunlar olmazsa, yabancı yatırımcı bu ülkeye gelmez elbette.

- Programın hedef kitlesini açıklar mısınız?

Meliha Okur: Hedef kitlemiz kadınlardır. Her gün ortalama iki kadın cinayetinin işlendiği Türkiye’de herkesin uykuları kaçmalıdır, bu acıya artık son verilmelidir.

Merve Yıldırım: Kadınları güçlendirecek projeler üzerinde duruyoruz, fark yaratan kadınların hayat hikayelerini örnek olması için diğer kadınlara sunuyoruz. Bu programı, kadınların kendilerine güvenmesini sağlamak için yapıyoruz.

- Ülkede genel bir huzursuzluk, öfke ve şiddet var...

Meliha Okur: Bu siyasi akıl, artık Türkiye’yi taşıyamıyor. Bu akıl geçen yüzyıldan kalma bir akıldır. Biz yeni Türkiye’nin yeni aklını, yaklaşımlarını, kadınlarını görmek istiyoruz.

EKONOMİ HABERLERİNİ SEYİRCİYİ GÜLÜMSETEREK İZLETİYORUZ Gazeteci Meliha Okur ve Merve Yıldırım, Yüksel Şengül’ün sorularını yanıtladı. İkili, “Bizden Söylemesi, ekonomi haberlerini seyirciyi gülümseterek izletebilen tek programdır” dedi. EKONOMİ HABERLERİNİ SEYİRCİYİ GÜLÜMSETEREK İZLETİYORUZ
Gazeteci Meliha Okur ve Merve Yıldırım, Yüksel Şengül’ün sorularını yanıtladı. İkili, “Bizden Söylemesi, ekonomi haberlerini seyirciyi gülümseterek izletebilen tek programdır” dedi.


BİZ TARAF DEĞİLİZ!

- İnsanımız kaygılı. Şimdiden maaş zamlarının enflasyon altında ezileceği netleşti.

Meliha Okur: Ekonomi, rakamlar yığını değil hayatın ta kendisidir. Ben taraf değilim, partili değilim, gazeteciyim. Ne yazık ki, bazılarının dediği gibi ekonomi tıkırında değil. Türkiye’nin yeni bir ulusal kalkınma planına ihtiyacı var. Bunu ben değil, TÜSİAD söylüyor ve onların bu tespitlerine katılıyorum.

Merve Yıldırım: Şu anki ekonomik programla Türkiye bir yere varamaz. Bu noktaya geldi ama bundan sonra gidemez.

- Türkiye, bu yıl yüzde 11.1 büyüyen bir ülke...

Meliha Okur: Yüzde 11.1’lik büyüme olduğunu söylüyorlar ama hiç kimse ‘Bu büyüme neden iş ve aş yaratamıyor?’ sorusunu soramıyor. Veriler doğru okunmalı, doğrular da halka söylenmeli.

Merve Yıldırım: 2018’in ilk dört ayında Türkiye’nin nasıl bir yol izleyeceğini göreceğiz.

- OHAL’in ve demokrasi ihlallerinin bozulan ekonomide hiç mi payı yok?

Merve Yıldırım: Elbette büyük payı var. Yabancı yatırımcı bu konularda çok tedirgin olduğu için Türkiye’den kaçıyor.

İkili, “Hedef kitlemiz kadınlar, kadınlarımız güçlenmelidir” diyor. İkili, “Hedef kitlemiz kadınlar, kadınlarımız güçlenmelidir” diyor.


BU YALANCI BAHARDIR

Meliha Okur: OHAL sürdüğü ve demokrasi ihlalleri devam ettiği sürece Türkiye’ye yabancı yatırımcı gelmez.

Merve Yıldırım: Yüksek büyüme ile övünmeyelim, bu yalancı baharı abartmayalım.

Meliha Okur: Yüzde 6.5 büyüme ile sürdürülebilir büyüme, istahdam ve demokrasi, hak, hukuk ve özgürlüklerle ekonomik modeli yaratmalıyız.

Ülkeyi yönetenler artık vatandaşı da düşünmeli


- Açlık sınırını ya da yoksulluk sınırını bir köşeye koyalım... Dört kişilik bir ailenin insan gibi yaşaması için gerekli olan para nedir?

Merve Yıldırım: Ne kadar zor bir soru...

Meliha Okur: Ekonomiyi yönetenler, ülkeyi yönetenler, bütün hesaplarını yaparken toplumun geniş alt tabanını düşünmüyorlar ki. Vatandaşa göre hesap yapılmıyor. İş asgari ücrete dayanınca da tartışmalar başlıyor. Ülkeyi yönetenler artık vatandaşı da düşünmek, hesaplarını ona göre yapmak zorundadır.

Meliha Okur, “Sahada bulunmak bizi yormuyor” diye konuştu. Meliha Okur, “Sahada bulunmak bizi yormuyor” diye konuştu.


BU BİR GÖREVDİR

- Benden Söylemesi kaç yıldır ekranda?

Merve Yıldırım: Hafta içi beş gün olarak yayın hayatına giren Benden Söylemesi, geçtiğimiz yıl izleyenleriyle sadece pazar günleri buluşmaya başladı. Bu yıl da programın süresi iki saate çıktı. Fox Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk ‘Ağırlığımız ekonomi olsun’ deyince de Meliha Okur bir anlamda kamera ortağım oldu. Ekonomi Kraliçesi adını ona ben koydum.

Meliha Okur: Doğan Bey (Şentürk) benim Fox’ta mutlaka ekonomiyle ilgili yorumlar yapmamı isteyince hiç düşünmeden Merve Yıldırım’ın Benden Söylemesi programında olmak istediğimi söyledim. Çünkü gençlere inanıyorum ve güveniyorum. 10 bin gazetecinin işsiz olduğu bir ortamdayız, böyle bir programla çıkılacak yolculukta deneyimlerin ve bilgilerin gençlere aktarılması bir görevdir.

İNSANLARA UMUT GEREK

- Yeni yıla girerken vatandaşın yüzü nasıl gülebilir, nasıl umutlanabilir?

Meliha Okur: Türkiye bir yana bütün dünyada yeni kapitalizmin adı henüz konulmadı. Nereye gittiğini kimse bilmiyor. Bu yüzden farklı bir gülüş ya da umut tekniği sunmak gerekiyor.

Merve Yıldırım: Ekonomi Kraliçesi Meliha Hanım’la birlikte bizim açacağımız YouTube kanalına en güzel ve umutlu gülenler bu gülücüklerini yollasınlar, biz de onları bir bir yayınlayalım.

Meliha Okur: Hayatta her şey para değildir. Saygı gerek, saygılı olan insan gülmeyi de öğrenir. Özgür olmalıyız, özgür olan insan umut eder.

NAZIM ŞİİRİYLE MESAJ

- Son bir mesaj almak istiyorum...

Merve Yıldırım: Yeni yılı hep birlikte Nazım Hikmet’in şu dizeleriyle karşılayalım:
‘Yok öyle umutları yitirip karanlıkta savrulmak / Aynı gökyüzü altında bir direniştir yaşamak...’