Dün sonuçlanan tarihi yeni anayasa referandumunda, oy verme işlemi başlamadan evvel sandık başkanları tarafından mühürlenmesi gereken zarfların ve pusulaların mühürsüz şekilde kullanıldığının ortaya çıkması şaibe iddialarını ortaya çıkardı. Yüksek Seçim Kurulu da sandıklar kapandıktan sonra aldığı kararında "mühürsüz pusulalar ve zarflar da geçerlidir" dedi. Bunun üzerine referandumun meşruiyetinin sorgulanmasına kadar varan tartışmaların da fitili ateşlenmiş oldu. Peki YSK'nın ilgili maddesi ne diyor? YSK cephesinin iddia ettiği gibi ilgili madde işletilebilir mi yoksa hukukçular başta olmak üzere birçok kesimin savunduğu gibi oylar yeniden mi sayılmalı? İşte yanıtı;

YSK Başkanı Sadi Güven, dün sandıklar kapandıktan sonra YSK Başkanı Sadi Güven, dün sandıklar kapandıktan sonra "mühürsüz pusulalar da geçerli" dedi. Tartışmaların fitilini ateşledi.

KARAR NEDEN ALINDI?


YSK Başkanı Sadi Güven, yoğun şikayetler ve AKP temsilcisinin müracaatı üzerine "mühürsüz oyları kabul etme" kararı aldıklarını belirtti. Güven, "Oylamanın başlamasından sonra bir kısım YSK kurullarında tercih mührü yerine 'Evet' mührü dağıtıldı ve oy kullandırıldı.  Bazı sandıklarda oy pusulasının arka yüzü yerine ön yüzüne, bazılarında arka yüzüne basması üzerine önünde çıkması nedeniyle, kanunda yer alan mühürlerden biri yerine diğerinin kullanılmış olması seçmenin iradesini etkileyecek nitelikte görmeyerek geçerli saymıştır" dedi. "Sandık kurulları seçim başlamadan önce teslim aldığı oy pusulası ve zarflarını seçim sabahı sayıp tutanağa bağlamakta, seçimden sonra sayıma geçilmeden önce sağlamayı yapmaktadır" diye konuşan Güven,  7 kişilik sandık kurullarının en az 5 tanesinin siyasi parti temsilcilerinden oluştuğunu hatırlattı. Güven, "Onların tuttuğu ıslak imzalı tutanaklar YSK'ya geldiği anda partilerle paylaşılmaktadır ve bu akşam da paylaşılmıştır"
yorumunda bulundu.

fark-mCHP'Lİ TEZCAN:REFERANDUM YENİLENMELİ


CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan ise anayasa değişikliği referandumuna ilişkin CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Ankara’nın Sincan İlçesi’ndeki Kazım Karabekir İlkokulu’nda, 2227 numaralı sandıkta görevli bir avukat müşahidin çektiği görüntüleri izleten Tezcan, sandık kurulu üyesinin oy kullanılan sandıktan çıkan mühürsüz oyları usule aykırı olarak mühürlediğini savundu. Görüntünün sosyal medyada üretilen bir video olmadığını vurgulayan CHP’li Tezcan, söz konusu görüntüyle ilgili yasal işlem başlattıklarını da açıkladı. Tezcan "YSK sahte oyları geçerli hale getirecek bir düzenlemenin yolunu açtı. Yeni anayasa meşru değildir. Milleti hukuk ekseninde rahatlatacak tek bir karar vardır. Aslolan bu referandumun iptal edilmesidir" çağrısında bulundu.