Üniversite hayatlarına başlayarak eğitim süreçlerinde önemli bir dönemece girecek olan öğrenciler büyük bir heyecanla tercih sonuçlarını bekliyor. Tercih sonuçlarının ne zaman açıklanacağına dair ÖSYM henüz bir açıklama yapmadı. Üniversite kayıtlarının 11 Ağustos'ta başlayacağı bilgisi daha önceden verildiği için tercih sonuçlarının 11 Ağustos'tan birkaç gün önce açıklanması bekleniyor. Üniversite kayıtları öncesinde öğrencilere kayıt işlemleri için hazırlanma süresi kalması gerektiğinden üniversite tercih sonuçlarının en geç 8 Ağustos tarihine kadar açıklanmış olması öngörülüyor.

EN ÇOK KAYIT YAPILAN FAKÜLTELER HANGİLERİ?

Eğitim Uzmanı Aladdin Dinçer, 2016-17 öğretim yılında en çok yeni kayıt yapılan fakültelerin iktisadi idari bilimler ve işletme, edebiyat ve fen edebiyat, sağlık bilimleri ve tıp, mühendislik, mimarlıklar ve doğa bilimleri, eğitim, ilahiyat ve İslami İlimler, hukuk fakülteleri olduğunu söyledi. Dinçer, yüksekokullarda ise sağlık ve spor ve uygulamalı bilimler, meslek yüksekokullarında da meslek yüksekokulları, sağlık, sosyal ve teknik meslek yüksekokullarının tercihte ilk sıralardaki koruduğunu belirtti.

YARDIMCI DOÇENT DURUMLARI NE OLACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu”nda “YÖK Başkanımızla da bunu konuşuyorum. Allah aşkına şu yardımcı doçentlik olayı nedir? Şunu bir gözden geçirin. Birisi doktorayı bitirmişse ondan sonra doçentliğin önünü açmak, bir ara mekanizma ortaya koymak suretiyle; bizim hocalara ihtiyacımız var ve burada yardımcı doçentlikle ön kesiyoruz. Dünyanın kaç yerinde acaba yardımcı doçentlik var, bunu da bir inceleyin” açıklamasının ardından 30 bine yakın yardımcı doçentin akibeti merak ediliyor.

Konuyu sozcu.com.tr’ye değerlendiren MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, yardımcı doçentliğin dünyanın her tarafında uygulanan bir sistem olduğunu belirterek, “ABD ve Kanada’da da var. Akademide bir kıdem sistemi var. Kimi ülkelerde bu 4-5 tane olabiliyor. Ama başka isimler kullanılıyor. Bir başka deyişle askerlikte detaylı versiyonunu gördüğümüz hiyerarşik yapı akademide de var” dedi.