Kutladığımız iki bayramdan biri olan Kurban Bayramı tatili 10 gün olarak belirlenmişti. Vatandaşlar Kurbanlık fiyatlarını ve tatil öncesi emekli maaşlarını alabilecekler mi merak ediyorlar. Kurban Bayramı tatilini meleketine gidip geçireceklerin yanı sıra güneşe ve denize kavuşmak için güneye gidecek vatandaşlarımız iple çekiyor. 10 sürecek 2017 bayram tatili nezaman başlayacak? Ne zaman bitecek?

KURBAN BAYRAMI TATİLİ

Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkmasıyla tatil programı da belli oldu, Kurban Bayramı tatili 26 Ağustos Cuma günü başlayacak ve 4 Eylül Pazartesi günü sona erecek.

26 Ağustos 2017 Cumartesi | Hafta sonu tatili
27 Ağustos 2017 Pazar | Hafta sonu tatili
28 Ağustos 2017 Pazartesi (Birleştirildi)
29 Ağustos 2017 Salı (Birleştirildi)
30 Ağustos 2017 Çarşamba | Zafer Bayramı resmi tatili
31 Ağustos 2017 Perşembe Günü | Arefe (Birleştirildi)
1 Eylül 2017 Cuma Günü | Kurban Bayramı 1. Gün
2 Eylül 2017 Cumartesi Günü | Kurban Bayramı 2. Gün
3 Eylül 2017 Pazar Günü | Kurban Bayramı 3. Gün
4 Eylül 2017 Pazartesi Günü | Kurban Bayramı 4. Gün

[old_news_related_template title="Emekli maaşları ne zaman yatacak? Vatandaş bayram öncesi emekli maaşını bekliyor!" desc="Emekliler, emekli maaşlarının bayramdan önce yatmasını bekliyor. Birçok emekli emekli maaşlarının ne zaman yatacağını merak ediyor. Hükümetten gelen bilgilere göre emekli maaşları bayramdan önce yatacak. Bayramdan önce hangi gün yatacağı belli oldu..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/emekli-maaslari-yatti-mi-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/emekli-maaslari-ne-zaman-yatacak-emekli-maaslari-bayram-oncesi-yatar-mi-1984602/"]

BAYRAM TATİLİNDE BANKALAR AÇIK MI?

26 Ağustos'ta başlayan resmi tatil 3 Eylül'de sona erecek. Ancak bankalarda tatil biraz daha farklı işleyecek. Bankalar;
28 Ağustos Pazartesi: Açık
29 Ağustos Salı günü Açık
30 Ağustos Çarşamba I Zafer Bayramı: Tatil
31 Ağustos 2017 Perşembe Günü | Arefe: Yarım Gün
1 Eylül 2017 Cuma Günü | Kurban Bayramı 1. Gün: Kapalı
2 Eylül 2017 Cumartesi Günü | Kurban Bayramı 2. Gün: Kapalı
3 Eylül 2017 Pazar Günü | Kurban Bayramı 3. Gün: Kapalı
4 Eylül 2017 Pazartesi Günü | Kurban Bayramı 4. Gün: Kapalı

[old_news_related_template title="2017 kurbanlık fiyatları ne kadar? Büyükbaş, küçükbaş, dana, koç, koyun,keçi kaç para?" desc="Vatandaşlar bayram yaklaştıkça kurbanlık fiyatları google üzerinden araştırıyor. Peki büyükbaş, küçükbaş, dana, koç, koyun,keçi kaç para? 2017 Kurban Bayramı tatili yaklaşırken kurbanlık fiyatlarını merak edenler haberimizden büyükbaş, küçükbaş, dana, koç, koyun,keçi ne kadar öğrenebilirler. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/kurban-bayrami-kurbanlik-kredi-karti.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gunun-icinden/2017-kurbanlik-fiyatlari-ne-kadar-buyukbas-kucukbas-dana-koc-koyunkeci-kac-para-1983246/"]

ETTEN BULAŞACAK HASTALIKLARA DİKKAT

Uşak Halk Sağlığı Müdürü Hasan Kaya, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, etten insanlara bulaşabilecek hastalıklar konusunda vatandaşları uyardı.

Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların zoonotik hastalıklar olarak bilindiğini belirten Uşak Halk Sağlığı Müdürü Hasan Kaya, Kurban Bayramı'nda hayvan hareketlerinin yoğun olarak yaşanması nedeniyle insanlarla hayvanların temasının arttığını ifade etti. Karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarda kistler oluşturarak ölüme sebebiyet verebilecek kist hidatik hastalığının önlenmesiyle ilgili çevre ve toplum sağlığı hizmetlerinin aralıksız devam ettiğini hatırlatan Kaya, hastalığın insanlara kedi, tilki ve özellikle köpekler tarafından bulaştırıldığını belirterek, "Köpeklerin barsaklarında yaşayan parazit yumurtaları köpek dışkısı ile çevreye atılmakta, bu yumurtalar rüzgar ve böceklerle yayılarak yiyeceklere, suya ve toprağa bulaşmaktadır. Parazit yumurtalarının bulaştığı yiyeceklerin yenilmesi, suların içilmesi sonucu insanların ve otçul beslenen koyun, keçi, sığır gibi hayvanların iç organlarında kist oluşturuyor. İç organlarında kist oluşan bu hasta hayvanların kesilmesi ve pişmemiş kistli sakatatlarının köpeklere yedirilmesi, hastalığın tekrar köpeklere bulaşmasına neden olmakta, böylece hastalıkta bir döngü meydana gelmektedir. Pişmemiş kistli organların köpeklere yedirilmemesi, derin çukurlara gömülmesi bu döngünün kırılmasında hayati öneme sahiptir" diye konuştu.

KİŞİSEL TEMİZLİĞE DİKKAT

Kist hidatikten korunmak için köpeklere çiğ gıdaların kesinlikle verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uşak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Kaya, şöyle konuştu:

"Kişisel temizlik ilkelerine dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı, kaynağı bilinmeyen sular içilmemeli, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Kurbanlık olarak sadece, veteriner kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvanlar satın alınmalıdır. Kesilen veya ölen hayvanların özellikle içi su dolu keseleri bulunduran organları ve barsak, tırnak gibi kullanılmayacak olan kısımları açıkta bırakılmamalı, bunları etrafta dolaşan köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde toprağı derince kazarak en az 1 metre derinlikteki çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir. Özellikle Kurban Bayramlarında bu hususlar daha çok önem taşımaktadır. Hayvan kesimleri mezbahalarda ve veteriner hekim kontrolünde yapılmalı, kaçak kesimler ve sokaklarda hayvan kesimleri önlenmelidir."

kurban-bayrami-1

"KESİLEN HAYVANIN ETİ EN AZ 24 SAAT BUZDOLABINDA BEKLETİLMELİ"

Kurban Bayramı'nın yılın en çok et tüketilen zamanı olduğunu belirten Kaya, "Kurban etleri hemen tüketilmemeli, yeni kesilen hayvanın eti en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra haşlama veya ızgara şeklinde tüketilmelidir. Ayrıca etler büyük parçalar halinde değil, küçük parçalar halinde saklanmalıdır. Pişirilen etler antioksidan içeren bol yeşillikle tüketilmelidir" diye konuştu.

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ KONTROLLER ARTTI

Yaklaşan Kurban bayramı öncesinde Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri şehirlerarası karayollarında kurbanlık hayvan yüklü araçlara yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Başta Erzincan olmak üzere Erzurum, Tunceli, Kars, Ağrı, Iğdır gibi doğu illerinden büyükşehirlere gitmek üzere yola çıkan kurbanlık hayvan yüklü kamyon ve tırlarda sıkı bir denetim gerçekleştiriliyor.

Konu ile ilgili olarak konuşan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Şahin, şunları söyledi:

" 2017 yılı Kurban Bayramı 01 Eylül 2017 tarihinde idrak edilecektir. Ülkemiz genelinde kurbanlık olarak yetiştirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların hayvan satış yerlerine sevk işlemleri 17 Ağustos tarihinden itibaren başlatılmıştır. Kurban Bayramı öncesinde yaşanacak olan yoğun hayvan hareketleri nedeni ile hayvan hastalıklarının İller arasında yayılma riski bulunmaktadır. Bu nedenle kurbanlık olarak sevk edilecek büyükbaş ve küçükbaş hayvanların hayvan sağlığı açısından belli kriterleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Yıl içerisinde Şap ve Çiçek aşıları yapılmış büyükbaş hayvanlar ile şap ve koyun-keçi vebası aşısı yapılmış küçükbaş hayvanların kurbanlık olarak sevkine izin verilecektir. Bu şartlara haiz hayvanların il içi nakillerinde büyükbaş hayvanlarda pasaport, küçükbaş hayvanlarda ise nakil belgesi hazırda bulundurulacaktır. İl dışına sevk edilecek büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda ise nakil esnasında veteriner sağlık raporu bulundurulması zorunludur. Yetiştiricilerimizin kulak küpesiz, belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan, yıl içerisinde aşıları yapılmamış hayvanları kurbanlık olarak sevk etmemelerini istiyoruz. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzde görevli Veteriner Hekimler tarafından kurban bayramına kadar olan süreçte Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri ile koordineli bir şekilde yol kontrolleri yapılacaktır. Kurban bayramı öncesi ve bayram süresince gerek yol kontrollerinde ve gerekse hayvan pazarlarında yapılacak olan denetimlerde uygun olmayan kurbanlık hayvan satışına izin verilmeyecektir."