Hükümetin KHK’da çıkardığı taşeron düzenlemesindeki eksiklikler, mesaisinin tamamını kamu kurumlarında geçiren taşeron işçilerin bile kadro dışında kalmasına yol açtı. Hükümet kadro hakkını  önce, sadece yüzde 70 personel alımına dayalı hizmet alımlarıyla sınırlı tutacak bir taslak düzenleme hazırladı. Ancak böyle bir düzenlemenin özellikle belediyelerde çöp toplama ve temizlik işi yapan işçileri kadro dışında bırakacağı yönündeki haberler üzerine düzenleme değiştirildi. Bu tür personelin bizzat mesaisinin tamamını kamuda geçirdiği işler de tek tek sayılarak kadro kapsamına alındı. Karışıklık yaşanmaması için hizmet alımı ihalelerinden hangilerinin personele dayalı olup olmadığının belirlenmesi için kurumlara kısmi yetkiler de tanındı.

YÜZDE 70 ŞARTI VAR, OLMAZ

Ancak taşeron mağduriyetlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Bu konuda son örnek Ankara Büyükşehir Belediyesi metrosunda yaşandı. Metrolarda güvenlik, temizlik ve gişe görevlileri olmak üzere toplam 3 farklı personel grubu hizmet veriyor. Taşeron KHK’sı çıkar çıkmaz tüm personel belediyeye gidip kadroya geçmek için başvuru yaptı. Temizlik ve güvenlik personelinin başvuruları kabul edildi. Gecenin geç saatlerine kadar metrolarda çalışan gişe personelinin başvuruları ise reddedildi. Ret yanıtına gerekçe olarak ise taşeron firmanın bu ihalede personel alımına dayalı hizmet sözleşmesi yapmamış olması gösterildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile Çalışma Bakanlığı yetkilileri ise,  KHK’daki hükümlere göre metrolarda görev yapan gişe personelinin kadroya alınmasının söz konusu olmadığını söyledi. Yetkililer, taşeron firmanın belediyeyle personele dayalı bir hizmet alım sözleşmesi yapmadığını, giderlerin de yüzde 70’ten fazlasının personel gideri olmadığını, bu nedenle mesailerinin tamamını kamuda geçiriyor olmalarına rağmen gişe personelinin KHK kapsamı dışında kaldığını ifade etti.


BİZ KUNTA KİNTE MİYİZ?


METRODA gişe görevlisi olarak çalışan işçiler, SÖZCÜ’ye yaptıkları açıklamada, “Sözleşmemde 11 saat yazdığı halde günde ortalama 16 saat çalıştırılıyoruz. Sabah 06:00’da gişeyi açıyoruz, saat 21.30’da kapatıyoruz. Hesapları tamamlayıp çıkmamız saat 22:00’yi buluyor. İki gün tam çalışıp bir gün dinleniyoruz. Mesai yok, resmi tatil, bayram tatili yok. Kunta Kinte gibiyiz’’ dedi. Bu arada Türkiye’de gösterildiği dönemde efsaneleşen “Kökler” dizisinin Afrika’dan Amerika’ya getirilen zenci köle kahramanının adı Kunta Kinte’ydi.