Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Davos'ta Bloomberg HT'nin canlı yayınında şu açıklamaları yaptı:

* Türkiye'nin en büyük pazarı olan Avrupa (korumacılık eğilimi anlamında) hala kurala dayalı, dışa açık, dolayısıyla ticaretimiz anlamında bir sıkıntı görmüyorum.

* (Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda) orta vadede iyimserim ama kısa vadede Avrupa rasyonel davranmıyor.

[old_news_related_template title="Mehmet Şimşek'ten Bitcoin uyarısı" desc="Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek kripto para birimi Bitcoin hakkında sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, 'Bu spekülasyondan uzak durmalı.' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/resimid_4122513-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/mehmet-simsekten-bitcoin-aciklamasi-2130084/"]

* Almanya'yla iyi bir diyalog içerisindeyiz, Hollanda ve Avusturya'yla da umarım pozitif trende girer.

* Gümrük Birliği'nin genişletilmesi orta vadede bizim de menfaatimize.

* Afrin operasyonunun ekonomiye etkisini sınırlı görüyorum, bizim mali alanımız çok güçlü.

* Türkiye'nin maliye politikası çapası güçlü şekilde devam edecek, mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz.

* Bütçe konusundaki hassasiyetimiz devam edecek, ikiz açık vermek istemiyoruz.

* İstihdam 2018 büyümesini olumlu etkileyecek çünkü iç talebi olumlu etkileyecek.

[old_news_related_template title="Yatırımcılara 'Zeytin Dalı' mesajı" desc="Mehmet Şimşek Afrin'e düzenlenen Zeytin Dalı operasyonu hakkında açıklamalarda bulundu. Yatırımcılara seslenen Şimşek 'Rahat olun' mesajı verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/resimid_4122513-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/yatirimcilara-zeytin-dali-mesaji-2184432/"]

* Reform yapacağız, 2018'den de umutluyum, Türkiye'nin mali alanı var ufak tefek gelişmelerin etkisinin sınırlı olacağını düşünüyorum ama Türkiye'nin bünyesini daha da güçlendirmemiz lazım.

* 2017'de yüzde 7'nin üzerinde büyüme olacak, baz etkisi yükseldi, herhangi dış şokla karşılaşmazsak güçlü büyüme patikasının süreceğini düşünüyorum, yüzde 4'leri muhafazakar tahmin olarak görüyorum.

* Enflasyon geçen sene kur şokunun etkisiyle öngörülerin ötesine taşındı, iç ve dış şoklarla TL değer kaybetti.

* Türkiye şokları geride bırakıyor, yeni öngöremediğimiz bir şey çıkmazsa inanıyorum ki oradan etki sınırlı olur.

* İkinci olarak gıda kaynaklı oynaklık ve enflasyonist süreç var; orada birçok tedbir aldık, almaya da devam edeceğiz.

* Üçüncü olarak vergilerin etkilediği fiyatlar var, geleneksel olarak mali disiplini öncelediğimiz için o konuda tereddüt göstermedik.

* Bu sene o konuda büyük hassasiyet göstereceğiz (enflasyonu yükseltmeyecek mali tedbirler) hatta eğer imkan olursa onu belki aşağı çekecek nasıl tedbirler nasıl alırız ona bakıyoruz.

* Elimizde bir enflasyon sorunu var, bunu önemsiyoruz, enflasyonla mücadelede kararlıyız.

* Türkiye'nin bu tür şoklara, haber akışına, risklere karşı dayanıklılığını artıracağız.

* Tarihi olarak bakınca Türkiye 1-2 yıl net altın ithalatçısı sonra ihracatçıya dönüşüyoruz demek ki alıyoruz işliyoruz satıyoruz işin o boyutu önemli.

* Ama altın ithalatının geçen sene neden yüksek olduğunun analizini tabii ki TCMB yapacak, enflasyona karşı da belki bir kendini korumaya alma çabası olabilir, bakmak lazım.

* 2019 sonrasında da güçlü bir şekilde sektörel yapısal dönüşümü tamamlayacağız onunla birlikte Türkiye'nin tüm dış ticaret anlamında dar boğazlar geride kalacak.

* Enflasyon düşük tek haneye inecek, bunu başaracağız; reformlar konusunda da iddialıyız.

* Şu anda harıl harıl mutfakta reformları pişiriyoruz ve güçlü şekilde devreye koyacağız.

* TCMB'nin esas görevi fiyat istikrarıdır, biz bir ekibiz; tabii ki TCMB'nin araç bağımsızlığı var, biz güçlü destek vermeye devam edeceğiz maliye politikası olarak

* (ABD'deki dava) Halkbank Amerikan hazinesi ile Amerikan Adalet Bakanlığı ile yakın çalışma içinde. Eğer bu konu teknik ve ekonomik çerçeve içinde kalacaksa zaten sorun olmaz, farklı boyutlara çekilecekse cevabı farklı olur.

* Enflasyonu aşağı çekme konusunda güçlü irade ortaya koyacağız, yurtdışı kaynak çekmede çabalarımız var.

REUTERS