2017 yılı, Türk sinemasında yerli filmlerin yılı oldu. Türk sinemaseverler en çok yerli filmleri izlemeyi tercih etti. Başka bir deyimle sinemasına sahip çıktı. 2017 yılında en çok izlenen ve en çok hasılat yapan ilk 10 filmden 7'si Türk yapımı filmler oldu.

Box Office Türkiye'nin verilerine göre, en çok hasılat yapan ve en çok izlenen filmler listesinde ilk sırada Şahan Gökbakar'ın Recep İvedik 5 filmi bulunuyor. 2017 yılında 7 milyon 437 bin 050 kişinin sinemada izlediği Recep İvedik 5 filmi toplam 85 milyon 986 bin 157 TL gişe hasılatı yaptı.

2017 yılının en çok izlenen ikinci filmi ise Kore gazisi Süleyman Dilbirliği'nin hikayesini anlatan Ayla filmi oldu. Ayla'yı 2017 yılında 5 milyon 287 bin 656 kişi izledi ve film 62 milyon 858 bin 615 TL hasılat yaptı.

ayla-film

Listenin üçüncü sırasında ise Gülse Birsel'in Aile Arasında filmi yer aldı. 2017 yılında 3 milyon 384 bin 109 kişiyi sinema salonlarına çekmeyi başaran Aile Arasında, 43 milyon 404 bin 778 TL hasılat yaptı.

EN ÇOK DİNLENEN ŞARKILARIN 8'İ TÜRKÇE


Sinema sektöründe göze çarpan yerli yapımların daha çok ilgi görmesi durumu müzik piyasasına da yansımış durumda. En güncel Spotify verilerine göre Türk müzik severlerin en çok dinlediği ilk on şarkıdan ilk yedisi, toplamda ise sekizi Türk şarklılar.

En çok dinlenen şarkılar listesinde ilk sırayı Mabel Matiz'in Öyle Kolaysa isimli şarkısı aldı. Listede bulunan iki yabancı şarkı ise Post Malone'nin Rockstar ve Kendrick Lamar'ın All The Stars isimli şarkıları.

İşte 2017 yılında en çok izlenen ve hasılat yapan ilk on film ile, güncel Spotify verilerine göre Türkiye'de en çok dinlenen ilk 10 şarkı:

21subatfilmvespotifygraf


'SEYİRCİ YERLİ İÇERİK SEVİYOR'


Sözcü gazetesi sinema yazarı Burak Göral konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Türkiye sinema seyircisinin yerli içerik sevdiğini belirten Göral, "Hollywood gişe filmlerine de meraklı ama beklediği yabancı filmi sinemada görmek için büyük bir tutku duymuyor. Kaçırırsa başka bir yerden yakalayacağını düşünüyor olmalı. Ama yerli filmler öyle değil. Kaçınca kaçıyor, TV’de film izlemek de eskisi kadar tat vermiyor." açıklamasında bulundu.

'TAVSİYE MEKANİZMASI ÇOK ÖNEMLİ'


"Bence Türk filmleri içinde de seyirci artık para için yapılmış olanlarla samimi olanları birbirinden ayırıyor." diyen Göral, "Para harcanmış, emek verilmiş komedileri seçiyor mesela ve tavsiye ediyor. Tavsiye mekanizması çok önemli. İnsanlar birbirlerini dinliyorlar. Bu açıdan içinde son derece tahrip edici unsurlar barındıran, ayrıştırıcı ve hırçın bir komedi filmi olan “Kayhan”ın hezimete uğratılması anlamlıdır. Seyirci kesinlikle içinde duygusal bir damarı da olan, sıcak hikayeler izlemek istiyor. Toplumda yerini bulmak isteyen karakterlerin hikayelerine ilgi duyuyor mesela ya da bir televizyon dizisi bölümü gibi değil, sadece sinemada izleyebileceğini bildiği bir prodüksiyon kalitesini perdede görmek istiyor. Bunlar olduğu zaman da misliyle ödüllendiriyor filmi." ifadelerini kullandı.

[custom_content title="AVRUPA'DA DURUM NASIL?" desc="Spotify'dan derlenen güncel bilgilere göre bazı Avrupa ülkelerinde en çok dinlenen ilk 10 listesinde hiç yerli şarkı bulunmazken, bazı ülkelerde ise durum Türkiye ile benzerlik gösteriyor. Belçika ve Çekya'nın en çok dinlenen ilk 10 listesindeki yerli şarkı sayısı sıfır. Spotify verilerine göre söz konusu listede Danimarka'da bir tane yerli şarkı bulunurken, Hollanda'da beş, Fransa'da ise altı tane bulunuyor. İspanya'da bu sayı yedi iken, italya'da ise sekiz yerli şarkı en çok dinlenen ilk 10 listesinde."]