İstanbul Pendik’te, sosyal medya hesabında ‘Gizli bir platonik sapığım var. Sokağa çıkmaya korkuyorum’ diye yazan 17 yaşındaki lise öğrencisi Helin Palandöken, 13 Ekim 2017 tarihinde öğrenim gördüğü liseden çıktığı sırada eski sevgilisi Mustafa Yetgin tarafından pompalı tüfek ile öldürüldü. Helin’i öldüren, 2 kişiyi de yaralayan Mustafa Yetgin olay sonrası tutuklandı. Savcılık, Mustafa Yetgin hakkında “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “kasten öldürmeye teşebbüs”, “kasten silahla yaralama”, “iş yerinde silahla yağma”, “tehdit” ve “korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme” suçlarından 39 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.

Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk celsesi görülmeye başlanan duruşmada, sanık avukatı Zehra Süer’in salondaki sanığın müvekkili olmadığını söylemesi üzerine, sanığa kimlik bilgileri soruldu. Bunun üzerine isim benzerliği nedeniyle cezaevinden başka bir sanığın getirildiği anlaşıldı.

 Helin'in katil zanlısı ilk duruşmaya 'gelemedi' Helin'in katil zanlısı ilk duruşmaya 'gelemedi'


Mahkeme heyetinin cezaevi yetkilileri ile irtibata geçmesi üzerine, cezaevinde Mustafa Yetkin isimli bir sanık bulunması nedeniyle karışıklık yaşandığı ve davanın sanığı Mustafa Yetgin’in cezaevinden çıkışının yapılmadığı ortaya çıktı.

AİLENİN AVUKATI ERTELEME TALEP ETTİ


Helin Palandöken’in ailesinin avukatı Emrah Daylan söz alarak, “Dosyamız tasarlayarak adam öldürme dosyasıdır. Biz bütün beyanlarımızı dosyanın asıl sanığı olan Mustafa Yetgin’in savunması üzerine kurmuştuk. Bu nedenle dosyada hazır olanların savunma ve beyanları tespit edilmeden duruşmanın ertelenmesini talep ederiz “ dedi.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

SAVCI, SANIĞIN CEZAEVİNDEN GETİRİLMESİNİ İSTEDİ


Taleplerin alınmasının ardından savcı, sanık Mustafa Yetgin’in cezaevinden getirilerek, duruşmanın yapılması gerektiği yönünde görüş belirtti.

Mahkeme heyeti, dosyanın kapsamlı oluşu ve saat 16.40 itibarıyla cezaevinden sanığın hazır edilmesinin vakit alacağı nazara alındığında, sağlıklı yargılama yapılması, usul ekonomisi dikkate alındığında, saatinde hazır edilmeyen sanığın bir sonraki celse hazır edilmesi için cezaevine yazı yazılmasına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Ayrıca, yanlışlık ile ilgili, ilgililer hakkında gereğinin yapılması için Cumhuriyet Savcılığı’na yazı yazılmasına da karar verdi.

helin-palandoken-aciklama-2

"ÇOK AZ RASTLANAN BİR OLAYLA KARŞILAŞTIK"


Duruşma sonrası açıklama yapan Avukat Emrah Daylan,“Türk yargı sisteminde çok az görülen bir olayla karşı karşıya geldik. 300-400 izleyicimiz, kadın platformlarımız, sivil toplum örgütlerimiz ve milletvekillerimizin bulunduğu bir ortamda cezaevinde yanlış sanık geldi. Sanık duruşma salonuna çıktı, benim böyle bir duruşmam yok dedi. Anne ve baba adı da tutsa yanlış adamı az kalsın cezalandırılacaklardı” dedi.

Bu durumun Türkiye’deki liyakat sisteminin göstergesi olduğunu kaydeden CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Türkiye’de liyakat sisteminin, liyakata göre insanların işe alınmadığının tam bir göstergesidir. Liyakata göre insanlar işe alınmış olsaydı, bugünkü bu perişanlık yaşanmazdı” dedi.

helin-palandoken-aciklama-1

VEKİLLER VE ÖRGÜTLER ADLİYEYE GELMİŞTİ


Dava öncesi babası Nihat Palandöken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze İlgezdi, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile Kadın Meclisleri üyeleri tarafından yapılan basın açıklamasında, “Helin için adalet istiyoruz” denildi. Açıklama sırasında sık sık “Helin için sessiz kalmayacağız”, “Başka Helinler olmayacak” ve “Helin Palandöken ölümsüzdür” sloganları atıldı.

"PEYNİR EKMEK GİBİ SİLAH SATILIYOR"


“Bizim acımız son olsun” diyen baba Nihat Palandöken, şunları söyledi: Kızım hayatının baharında bir katil tarafından acımasızca katledildi. 127 gündür acımız hiç dinmedi. Helin bir daha gelmeyecek bunu biliyoruz. Bizim acımız son olsun istiyoruz. Her yerde peynir ekmek gibi silahlar satılıyor. Bireysel silah terörü son bulsun.

"HELİN İÇİN BURADAYIZ"


Kadınları ezen zihniyetin erkek şiddetini ödüllendirdiğini söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Gamze İlgezdi “Bugün bireysel silahlanma ve erkek şiddetine kurban verdiğimiz Helin kardeşimiz için, Helin canımız için buradayız. Helin, o şiddete maruz kalan ve hayatını kaybeden tek mağdur değil. Daha katili ceza almadan, o günden bugüne en az 100 kadınımızı daha kurban verdik, bunu biliyoruz. Kadınları ezen, ötekileştiren, yok sayan, eve tıkan zihniyetin, erkek şiddetini ve bireysel silahlanmayı nasıl ödüllendirdiğini hep birlikte görüyoruz ve şahit oluyoruz” dedi.

"KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURALIM"


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Kadına yönelik şiddete karşı dik durmak, mücadele etmek her insanın, her adalet arayışçısının görevidir. Kadına karşı şiddete dur demek için yaşamı savunmalıyız. Medeni Kanunumuzun kabul edilişinin yıl dönümü olması sebebiyle iktidara sesleniyorum; kadınlara yönelik şiddetten ve cinayetlerden dolayı meclise vermiş olduğumuz kanun teklifinde, hiçbir indirimden yararlanmasın bu caniler. Bunu bir an önce yasalaştıralım. Kadın cinayetlerini durduralım. Helin’e adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı. Kadın Meclisleri üyesi Dürdane Adıgüzel ile Beyza Aksu tarafından yapılan açıklamada ise, “Mustafa Yetgin’in hiçbir indirim uygulanmadan hak ettiği cezayı almak için adalet mücadelesini sürdüreceğiz” denildi.