Ege ve İç Anadolu Bölgesi arasında, iki bölgenin de kültürünü yaşatan ilimiz Afyonkarahisar’dan herkese merhaba. Afyon’un kuzey ilçelerinden birindeyiz bu sefer, İhsaniye’yi keşfetmek için yola çıkıyoruz. İlçemizin tarihi Frigyalılar’a kadar uzanıyor. Bu yüzden pek çok tarihi eser bugün İhsaniye’de ziyaret edilebilir bir şekilde yaşatılıyor.
Bükme
Malzemeler: - 1 kg. un - 1 çay bardağı sıvı yağ - 1 yemek kaşığı iç yağı - 1 su bardağı yeşil mercimek veya patates - 100 gr. Haşhaş - 1 baş soğan - Tuz, karabiber
Yapılışı: Unu, tuzu ve ılık suyu katarak hamuru yoğurun. Hamuru yoğurduktan sonra sofra boyunca olabildiğince geniş şekilde açın. Hamuru yağ ve haşhaş ile yağlayın ve rulo şeklinde katlayın. Katladıktan sonra lokma lokma kesin. İçine yağda kavurduğunuz soğanı ve tuzu, karabiberi de katıp karıştırın. Dikdörtgen şeklindeki hamura bu iç harcını koyup hamuru katlayın ve tepsiye dizin.
Göce köftesi
Malzemeler: - 1 su bardağı düğü (ince bulgur) - 1 su bardağı göce - 1 adet büyük boy soğan - 2 yemek kaşığı tereyağı - 1 yumurta - 2 yemek kaşığı un - 1 yemek kaşığı kuru nane
Sosu için: - 1 su bardağı süzülmüş koyun yoğurdu - 2 diş sarımsak.
Yapılışı: Düğü ile göceyi, sıcak suyla ıslatın, kuru naneyi ufalayın ve bir müddet dinlendirin. Bu malzemeler yoğrulurken üzerine 2 yemek kaşığı un ve 1 yumurta ilave edin. Avuç içinde küçük küçük köfteler yapın ve daha sonra bu köfteleri kaynayan suda haşlayın. Üzerine önce sarımsaklı yoğurt sonra da yağla kavrulmuş soğanlı sos dökerek servis edin.