Selülit karşıtı özel formül
Uzman Doktor Ender Saraç’tan SÖZCÜ okurlarına özel...
Röportaj: Hande ZEYREK
Ender Saraç, SÖZCÜ okurları için hazırladığı iki haftalık diyet programının yanı sıra çok özel tüyolar da verdi. Selülite karşı önerdiği özel masaj yağı formülünden tatlı krizini yok eden tariflere; tok tutup, yağ yaktıran yemeklerden iştah kesen kokulara kadar her şey bu bölümde…
Masaj yapmayı unutmayın
Kışın dolaşımımız yavaşladığından yaza girerken metabolizmamızı canlandırmak çok önemli. Bu yüzden Ender Saraç bir selülit yağı tarifi veriyor. Bu yağ, bölgesel sıkılaşmaya, başlangıç aşamasındaki çatlaklara, doku gevşekliklerine ve birçok cilt sorununun giderilmesine yardımcı oluyor. Aktarınıza hazırlatabileceğiniz karışımın içeriği ise şöyle: 100 cc susam yağı, 10 cc biberiye yağı, 20 cc portakal yağı ve 10 cc acı biber yağı.
Nasıl uygulanması gerekir?
Hazırlattığınız yağı, selülitli, çatlak ve bölgesel kalınlık olan yere elinizle masaj yaparak yedirin. O bölgenin hafifçe kızarması dolaşım canlanıyor anlamına gelir. Hatta o bölgeyi çimdiklemek ve hafifçe tokatlamak dolaşımı artırır. Yağı sürdükten sonra o bölgeyi streç filmle kaplayın, bir saat yürüyüş ya da egzersiz yapın. Hatta biraz kalın giyinin ki vücut ısınıp bu yağı emsin. Sonra da hafif terle yağı geri atar ki bu daha iyi.
Faydaları neler?
Duşta elinizle masaj yaparak bu yağları temizleyin çünkü biberiye yağı biraz kokar. Ama biberiye güçlü bir antioksidandır; zayıflamadaki rolü ise lenf drenajına ve dolaşıma çok yardımcı olmasıdır. Susam yağı genel bir baz yağdır. Siz hangi yağ karışımını yaparsanız yapın susam yağıyla cildin yağı emmesi sağlanır. Portakal yağı ise selüliti engeller ve cildi rahatlatır. Acı biber yağı da dolaşımı canlandırır ve yağ yakar. Kışın oluşan ağrıları, atıllığı alır. İçinde kapsikum maddesi vardır; bu da ağrı kesici antiromatizmal özelliğe sahiptir.
Suyunuz alkali olsun
“Diyet sırasında bol su içimi çok önemli ama sağlıklı, kaliteli bir su seçin” diyen Ender Saraç alkali suyun faydalarını sıralarken tarifini de verdi: “Sağlıklı zayıflarken vücuda biraz daha alkali gıda ve içecek almakta fayda var. Zerdeçal, rezene çayı, zeytinyağlı yemekler, daha sebze-meyve ağırlıklı, tahıl çeperli gıdalı beslenme gibi… Özellikle bahar aylarında reflü, mide ekşimesi, yanması gibi şikayetleri azaltmakta alkali su önemli.
Yapılışı: İki litre suya bir tatlı kaşığına yakın İngiliz karbonatı koyun (daha fazla değil) ve içine çeyrek limon sıkın. Sonra bu sudan yapılmış bitki çayını ve çorbayı için. Tadını sevmezseniz, yine iki litre suya iyi yıkanmış elma kabuğu, biraz kabuk tarçın, 1-2 karanfil, bir kaç dilim limon, birkaç da nane yaprağını çok abartmadan, aromasını verecek kadar biraz bekletip süzün.Gün içinde tüketin.
Tatlı krizinden 45 saniyede kurtulun
Ender Saraç, “Bu tarifi yaparak tatlı krizinden 45 saniyede kurtulabilirsiniz” dediği tatlı için tavayı ocağa koyup altını açın. İçerisine bir tatlı kaşığı su ekleyin. Tava sıcak olduğu için su fokurdar. Su kaynamaya başladığı anda içine bir tatlı kaşığı kakaoyu döküp hızlıca karıştırın. Hemen üstüne de üç tane kayısı veya iki tane iri hurma koyup çevirin. Anında üstleri kakaoyla kaplanır ve çikolata kaplı gibi olur. Buzdolabına koyup soğutun ve afiyetle yiyin.
Doğanın ürettiği şekerden abartmazsanız korkmayın
Ender Saraç, bu sağlıklı tatlıyla ilgili şunları söyledi: “İçinde un, beyaz şeker, mısır şurubu yok fakat tatlı krizlerini önlüyor. En çok da kadınların çikolata ihtiyacını karşılıyor. Kayısıyı öğrettiğim bu yöntemle yediğinizde 45 saniyede dünyanın en lezzetli besinlerinden birini tadıyorsunuz. Ayrıca bir tatlı kaşığı tahin pekmez de tatlı krizini keser. Biraz kalorilidir ama hep içinde un olmayan, beyaz şeker ve mısır şurubu olmayan tatlılardır. Veya bir ayva, kabak tatlısı da yapabilirsiniz. Bunları meyvenin kendi şekerleriyle pişirip üzerine biraz pekmez ve bal ekleyebilir, cevizle süsleyebilirsiniz. Bir de dut, elma ve armut kurusunu keşfetmek lazım. Yaban mersini kurusu da sağlıklı, yüksek oranda potasyum içeren, tatlı krizleri için sağlıklı alternatiflerdir. Oturup da kocaman bir tabak yemeyin tabii. Ara öğünde size enerji verecek şeyler bunlar. Doğanın ürettiği şekerden çok fazla korkmayın. “Bir tatlı kaşığı bal yedim, bittim, mahvoldum” demeyin.
Mayalı gıdalardan uzak durun
Poğaça, ekmek, simit, pasta, sirke, boza, peynir, yoğurt, pasta, kek gibi Türk toplumu olarak mayalı gıdaları çok seviyoruz. Maya gerekli oranda B vitamini içerir ama çok maya yerseniz ve buna şekerle beyaz unu da eklerseniz sindirim sisteminde maya ve mantar enfeksiyonu çok yaygın olabilir. Bu da ciltte bozukluk, gaz, bağışıklık sisteminde zayıflama, tatlı krizleri gibi bir çok soruna yol açabilir. Diyet yaparken de ilk üç hafta mayalı gıdaları tamamen keseceksiniz. Karanfil çiğneyecek ve yemeklere defne yaprağı koyacaksınız. Soğan, sarımsak ve pırasayı daha bol tüketeceksiniz. Tarçın, kekik ve zahter de maya ve mantar üremesini büyük ölçüde azaltıyor.
İştah kesen kokular
Almanya’da yapılan bir bilimsel araştırmada okumuştum; hakikaten bazı kokular iştah kesiyor. İki grubu ele alıyorlar; birinci gruba gün içinde yeşil elma ve nane koklatıyorlar. Aynı programı uygulayan diğer gruba ise hiçbir şey koklatmıyorlar. Yeşil elma ve nane koklayan grup diğer gruba göre daha kolay kilo veriyor ve bu grubun iştahı azalıyor. Bunu hastalarımda deneyip gördüm. Gerçekten de yeşil elma ama doğal kokusunu sentetik aromaları değil... Yeşil elmayı kabuğunu çizip koklayabilirsiniz ya da elma yağı alabilirsiniz, ya da nane yağı alabilirsiniz. Nanenin kendini ezip koklayabilirsiniz. Günde 20-30 kere sık sık koklarsanız iştahı dengelemeye yardımcı oluyor. Ben üçüncü bir koku daha keşfettim; zerdeçal kokusu. Zihinde iştahı azaltan bir etki yapıyor.
Ender Saraç’ın ofis çekmecesinde neler var?
Ender Saraç, ofisinde ara öğün olarak tükettiği birçok gıda bulunduruyor. Çekmecesinde tarhana cips, ceviz, bitter çikolata, hiç şeker eklenmemiş organik dut pekmezi ve cevizli sucuk vardı.