Röportaj: Özlem GÜRSES - Kitap yazma fikri nereden çıktı? İnsanlar iyi yemek yapmayı parayla ilgili ve çok zaman alan bir faaliyet sanıyor. İstedim ki bu kısıtlar olmadan deneyecekleri tarifleri olsun. ‘5 Malzemeli Hızlı ve Kolay’ adlı kitabım böylece doğdu. Bir avuç malzemeyle mutfağa girip neden hızlıca yemek yapılmasın… img_4870 - Neden 6 değil de 5 malzeme? 5 büyülü bir sayı! Daha önce defalarca 3 ya da 4 malzemeli tarifler denedim fakat istediğim aroma ve damak tadını bir türlü elde edemedim. Beş malzeme hem basit hem lezzetli bir denge kuruyor, büyüsü de bu zaten. Mutfak fobi olmasın - Herkes yemek pişirsin mi istiyorsunuz? Evet! Çünkü yemek yapmak büyük mutluluk. İstiyorum ki mutfak fobi olmasın. “Ben yapamam” diye düşünmesinler, kolları sıvayıp işe girişsinler. Sonuçta az sayıda malzeme, iyi teknik ve özenli pişirmeyle harika sofralar kurmak mümkün. - Bu kitap ve kitabın basılmasıyla aynı anda başlayan televizyon programınız ailelere ne öğretebilir? İyi ve lezzetli yemek yapmanın çok da karmaşık bir iş olmadığını! Alacağınız malzemenin en tazesini, kalitelisini almak ve özenle kullanmak yeterli... Lezzete ulaşırsın media_launch_174 En deneysel yemekler aileme - Ailenize de kitapta yer alan yemekleri pişiriyor musunuz? Kitaptaki tarifleri ve sayısız farklı yorumunu pişirdim tabii. Ailem genellikle en deneysel yemeklerime maruz kalıyor. Ben beş çocuk babasıyım, dolayısıyla evde her yaştan çocuk var. - Sizin bir de beslenme üzerine vakfınız var. Vakfınız son olarak okullarda tatlı ve keklerin satışıyla ilgili bir rapor yayınladı... Obezite özellikle çocuklar için korkunç bir risk. İngiltere’deki okullarda hâlâ kek ve benzeri paketli ürünler satılıyor. Bu çok kötü. Vakıf bununla ilgili bir araştırma yaptı; ben de beslenme üzerine yüksek lisans yapıyorum. Çocukları temiz ve sağlıklı beslenmeye yönlendirmeliyiz. Okullardaki menüleri de bu yönde düzenlemeliyiz. - Kendi lokantalarınızda da şekerli gıdaları ve içecekleri daha pahalı satıyorsunuz... Evet çünkü şeker tüketimi azalsın istiyorum. Bu yöntem sonuç verdi ve benim mekanlarımda şekere talep azaldı. Eğer hükümetler de şekere vergiyi artırırlarsa olumlu sonuç alırlar. Çünkü şeker sağlığımız için çok tehlikeli. Ne kadar az o kadar iyi… En iyi malzeme kısıtlama - Bu kitap için dünya mutfaklarından da ilham aldınız mı? Hem de her köşesinden! Ama en çok Hindistan’ın zengin mutfağına ve Uzakdoğu’nun aromalarına baktım. Çok malzemeli tarifleri azalttım ve sadeleştirdim. Çünkü aslında en iyi malzeme ‘kısıtlama’. Kendini tutup, bir yemeği temiz ve sade yapabilirsen, yemeğin kendisi olmasına izin verirsen yani, lezzete de ulaşırsın. media_launch_119 Her yerde yemek yapabilirim - Sürekli çalışıyorsunuz. Peki bunca yoğunluk içinde koştururken siz ne yiyorsunuz? Ben her yerde ve her koşulda yemek yapabilirim; yapıyorum da zaten. Ben ruhu olan, gönülle hazırlanmış yemekleri seviyorum. - Bu işte sizi en çok çeken özellik ne? Ben yemek yapıyorum çünkü dünyanın en coşkulu, hayat dolu endüstrisi çiftçilik, pişirme, yemek yeme ve sofra paylaşma... Tüm bu yenilikçi gelişmeler ve hızlı tüketimle gıda zincirinin ne yazık ki kırıldığı bir dönemdeyiz. Bu nedenle ben ve ekibim yemek yeme alışkanlıkları konusunda devrim yaratmak istiyoruz. Bunun da yemek pişirme isteğini canlı tutarak ve her yaşta insanın mutfağa girmesini sağlayarak mümkün olabileceğine inanıyoruz. media_launch_80 - Kitaptaki tarifleri hazırlamak ortalama olarak ne kadar sürüyor? 10 ila 30 dakika arası.