Altının gram fiyatı, güne yatay başlamasının ardından 238 lira seviyelerinde. Dün dolar kurundaki düşüşlere paralel 243 lirayı test eden altının gram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,67 değer kaybıyla 246,00 liradan tamamladı. Düğünlerin, doğumların ve birçok kültürel öğenin de parçası haline gelmiş olan altın fiyatlarında son durum merak ediliyor. Dün dolar kurundaki gerilemenin etkisiyle negatif bir seyir izleyen altın fiyatları yatay seyirde...

GRAM ALTIN ALIŞ VE SATIŞ FİYATI

Aşağı doğru hareket kazanan gram altın 238,6852 liradan alınıyor ve 239,0725 liradan satılıyor. Altın fiyatlarında Merkez Bankası kararı sonrası büyük düşüş görülüyor.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR OLDU?

Çeyrek altın merkez bankasının faiz kararıyla beraber düşüşe geçti, çeyrek altın 374,8400 liradan alınırken 386,4100 liradan satılıyor. Yarım altın ise 747,3500 liradan alınıyor 772,8200 liradan satılıyor.

ALTIN FİYATLARI NASIL SEYREDECEK?

AA Finans Analisti İslam Memiş, altının gram fiyatının bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına odaklandığını kaydetti. TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 275-300 baz puanlık faiz artırımına gideceğini öngören Memiş, "TCMB, 400-500 baz puan aralığında faiz artırımı açıklanırsa döviz kurlarında ve altının gram fiyatında düşüşler devam eder ve altının gram fiyatı 238 lira seviyesine kadar gerileyebilir. Ancak piyasaların beklentisi altında bir faiz artırımı ya da faizlerde bir değişikliğe gidilmezse döviz kurlarında ve altının gram fiyatında sert yükselişler görebiliriz. Bu durumda altının gram fiyatı 270 liranın üzerine çıkabilir." değerlendirmesinde bulundu.
altin-fiyatlari-2018

ALTIN FİYATINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Altın üretim ve yatırım amaçlı kullanılan aynı zamandada uluslararası piyasalarda işlem gören bir yatırım aracıdır. Altının fiyatını etkileyen faktörler, altının arz ve talebini etkileyen faktörlerdir. Bunlar ise;

1- Mücevher talebi başta olmak üzere altına olan endüstriyel talep,

2- Madencilik şirketlerinin altın çıkarma maliyetleri,

3- Altın arz ve talebinde ağırlıkları yüksek olan ülkelerin jeopolitik durumları,

4- Petrol ve diğer emtiaların fiyatları,

5- Merkez bankalarının altın alış ve satış işlemleri,

6- Merkez bankalarının para politikaları,

7- Reel faiz hadleri,

8- Enflasyon oranları,

9- Dünya ekonomilerinin büyüme hızları,

10- Altın üreticilerinin hedging işlemleri,

11- Altının işlem gördüğü vadeli piyasalardaki kısa ve uzun pozisyon miktarı,

12- Spekülatif amaçlı işlemler,

13- ABD Doları'nın diğer para birimleri karşısındaki değeridir.