Deniz AYHAN / Sozcu.com.tr
Bütçe görüşmelerinin başlamasıyla Meclis tarihinde bir ilk yaşandı. Sayıştay bütçeyle ilgili denetim raporunu ilk kez Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunmadı.

CİNDORUK: BÖYLE BÜTÇE OLMAZ
Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, “Sayıştay raporları gelmeden bütçe yapılamaz. Şu anda yapılan Anayasa’ya da, teamüllere de aykırıdır” dedi.

Hüsamettin Cindoruk, Sayıştay raporları gelmeden bütçenin görüşülemeyeceğini, raporlar gelinceye kadar geçici bir bütçe yapılabileceğini söyledi. Cindoruk, Sözcü.com.tr’ye yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Sayıştay raporları, bütçenin vazgeçilmezidir. Sayıştay raporları gelmeden bütçenin görüşülmeye başlandığını geçmişte hiç hatırlamıyorum.  Kanun da öyle, teamüller de öyle. Yapılması gereken  geçici bir bütçe hazırlanması ve raporların gelmesi beklenmeli. Çünkü, Sayıştay raporları gelmeden yeni bütçe yapılamaz. Buna rağmen, bütçe yapılıyorsa bu durumda muhalefetin Anayasa Mahkemesine gitme hakkı var.”

'2013 BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLEMEZ'
Sayıştay’ın denetlemekle yükümlü olduğu bakanlıklara; RTÜK, TOKİ, MİT gibi kurumlara ait 132 denetim raporu, tamamlamış olmasına rağmen, kanun değişikliğiyle oluşturulan kurulun gerekli incelemeyi yapamadığı gerekçesiyle TBMM'ye sunulmadı. Usule uyulmadığını belirten muhalefet partileri, denetim raporlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmasının gerekli olduğunu ve  2013 bütçesinin bu şekilde görüşülemeyeceğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Sayıştay’ın ilgili 132 raporunu “Bilgi Edindirme Yasası” çerçevesinde resmen isterken, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, TBMM Başkanlığı'na Sayıştay’ın yasaların öngördüğü raporları hazırlamamasının yarattığı sorunların incelenmesi için “Meclis araştırması” talebinde bulundu. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü de TBMM Genel Kurulu'nda kürsüden bütçeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Herhalde Anayasa Mahkemesine taşınan ilk bütçe olacak. Buradan açıkça ifade ediyorum, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak arkadaşlara da destek vereceğimi söylüyorum" dedi.

KILIÇDAROĞLU: BU GAYRİ RESMİ TARTIŞMADIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmelerinin ilk gününde, Başbakan'dan raporların neden gelmediği konusunda açıklamasını isterken, “Raporu görmeden ben nasıl kesin hesap raporunu eleştireceğim. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumamız için bu raporu görmemiz gerekir. Aksi halde bu gayri resmi bir tartışmadır.” dedi.  MHP lideri Devlet Bahçeli de, Sayıştay raporunun Meclis’e sunulmamasını ‘hesap vermekten kaçma’ olarak değerlendirerek, “Bu demokrasiye ve millet iradesine aykırı bir niyettir.” yorumunu yaptı.

Muhalefetin büyük tepkisine rağmen bütçe görüşmeleri devam ederken, Sozcu.com.tr'ye konuşan bir Sayıştay denetçisi, 2011 yılına dair hazırlanan 132 denetim raporunun Meclis’e sunulmaması konusunda, hukuki açıdan bir boşluk olduğunu belirterek, "Hukuki bir yorum farkı var, kimi gönderilebilir diyor, kimi gönderilemez. 6353 sayılı yeni yasa denetim raporlarının ortasında (4 Temmuz 2012) çıktığı için kanunu geriye dönük işletmiyorlar. Süreç tamamlanmadığı için Sayıştay Rapor Değerlendirme Kurulu raporları göndermedi. Muhalefetin şeffaflık istemesi normal. Bütçenin nasıl kullanıldığını görmek istiyorlar ancak raporlar gelmeden bütçe onaylanamaz diye metin de bulunmuyor. Bu konuda hazırlanmış bir mevzuat yok ancak CHP, 6353 sayılı torba yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. Yasaya uygun davranılması için beklenmesi gerekliydi” diye konuştu.