“Cennette para mı olurmuş?” demeyin.
Bu cennet farklı bir cennet.
“Tax haven” yani “vergi cenneti” diye adlandırılan cennet bu!..

CENNETİN ÖZELLİĞİ

Andorra, Anguila, Aruba, Belize, Nauru, Nive, Guernsey, Isle of Man, Jersey, St Lucia, Mauritius gibi haritada yerine bulmakta zorlanacağınız “vergi cenneti” olarak adlandırılan çok sayıda ülke var.
Bu ülkelerde şirket kuranlar veya kurulmuş şirketi alanlar, vergi yönünden çok avantajlılar. Bu ülkedeki şirket, kaç milyon dolarlık fatura (hizmet, danışmanlık, komisyon, mal satısı vs. faturası) düzenlerse düzenlesin, yılda 1.000 dolar civarında sabit (maktu) bir vergi ödüyorlar.
Bu ülkelerdeki bankalar, müşterilerini ve mevduatlarını “gizli” tutuyorlar.
Olay böyle olunca, Türkiye’deki iş adamları da dahil çok kişi bu ülkelerde şirket kuruyorlar.
Bu ülkelerdeki şirketlerini bazı mal alım-satım, hizmet ve danışmanlık hizmetlerinde kullanıyor ve fatura düzenliyorlar.

CENNETTE PARASI OLANLAR

Varlık Barışı adında bir yasa önceki gün TBMM’de kabul edildi.
Bu yasa ile “Vergi cenneti” ülkelerde bulunan ve vergisi ödenmemiş olan paralara, “büyük bir avantaj” sağlanıyor. Yüzde 2’sini ödemek koşuluyla, bu paraların Türkiye’ye getirilmesi halinde, “hani bunun vergisi” diye sorgulama yapılmayacağı taahhüt ediliyor.
Ayrıca, o kişi veya şirketin, 2012 ve önceki yılları ile ilgili olarak “vergi incelemesi” yapıldığı takdirde, getirilen para kadarlık gizlenen tutar (yani matrah farkı) için; Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, KDV ve vergi ziyaı cezası kesilmeyeceği “taahhüt” ediliyor.
Ne dersiniz, “cennette parası olanlar yaşadı” demekte haksız mıyız?