Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üst üste gerçekleştirilen özelleştirmelerle portföyün azaldığını ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) kamu-özel ortaklığı (PPP) yatırımları kapsamında bir birime dönüştürülmesini görüştüklerini söyledi.

Gediz EDAŞ'ın devri toplantısında konuşan Şimşek, "Özelleştirme portföyü her geçen gün küçülüyor. Geçen gün Kalkınma Bakanımızla görüştüm. 'Özelleştirme İdaresi'ni kamu-özel yatırımları çerçevesinde bir uzmanlık birimine dönüştürelim mi?' diye...  Kalkınma Bakanlığımızla görüşüyoruz. PPP modelinde şu anda bu görevi görsün diye. Şu anda gerçekten bu konuları çalışıyoruz" dedi.

4046 sayılı kanunla kurulan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın, özelleştirme işlemlerinin tamamlanmasından sonra kapatılması ya da kamu adına başka bir görevi üstlenmesi üzerinde duruluyordu. Şimşek, Milli Piyango'nun özelleştirmesinin yılın ikinci yarısında tamamlanacağını, bazı ikincil halka arzları gündeme gelebilecek şirketlerin olduğunu kaydederek, "Özelleştirme portföyü daralıyor, küçülüyor. ÖİB'yi de yeniden yapılandırmaya ihtiyaç olacak" dedi.

Özelleştirme paralarına ne oldu?

Tür­ki­ye özel­leş­tir­me ile ilk de­fa 1985 yı­lın­da ta­nış­tı. O gün­den bugü­ne tam 28 yıl geç­ti.
Tür­ki­ye­’de 28 yıl­da 43.5 mil­yar do­lar­lık özel­leş­tir­me ya­pıl­dı.
Bu özel­leş­tir­me­le­rin yüz­de 78’i ya­ni 35.5 mil­yar do­lar­lık kıs­mı 2003-2012 dö­ne­min­de ya­ni AKP dö­ne­min­de ger­çek­leş­ti.
AKP hü­kü­me­ti, özel­leş­tir­me­de el­de et­tik­le­ri ba­şa­rı­yı her fır­sat­ta dil­len­di­ri­yor.

9 YIL­DA 225 MİL­YAR TL BÜT­ÇE AÇI­ĞI
Pe­ki özel­leş­tir­me­den el­de edi­len bu ge­lir­ler ne­re­de?..
AKP ik­ti­da­rı ile ge­çen 9 yıl­da, ya­ni 2003-2011 dö­ne­min­de büt­çe top­lam ola­rak 225 mil­yar TL açık ver­di. Ay­nı dö­nem­de özel­leş­tir­me­den 48.2 mil­yar TL ge­lir el­de edil­di.
Bu ge­lir­le­rin 38.9 mil­yar TL’­si Ha­zi­ne­’ye ak­ta­rı­lır­ken, ka­lan kıs­mı özel­leş­ti­ri­len ku­rum­la­ra iliş­kin borç ve­ya ser­ma­ye trans­fe­ri, iş­ten çı­ka­rı­lan per­so­ne­le iliş­kin öde­me­ler ola­rak har­can­dı.
So­nuç, özel­leş­tir­me ile büt­çe açı­ğı top­lam­da 263.6 mil­yar TL ol­ma­sı ge­re­kir­ken, 224.7 mil­yar TL’­ye ge­ri­le­di.
Kı­sa­ca­sı özel­leş­tir­me büt­çe açı­ğı­nı sa­de­ce yüz­de 14.8 kü­çült­tü.
Tür­ki­ye­’nin göz be­be­ği on­ca de­ğer­li iş­let­me, fab­ri­ka, te­sis sa­de­ce büt­çe açı­ğı­nın yüz­de 15 kü­çül­te­bil­mek için mi yok pa­ha­sı­na sa­tıl­dı?

BİLİYOR MUYDUNUZ?

Tür­ki­ye­’de özel­leş­tir­me­nin ger­çek­leş­ti­ril­di­ği 28 yıl­da;
- 36 ka­mu şir­ke­ti­nin yüz­de 50’den faz­la his­se­si sa­tıl­dı,
- 81 te­sis ya da iş­let­me var­lık dev­ri ile sa­tıl­dı,
- Özel­leş­ti­ri­len ku­rum­lar­da 27 bin 365 per­so­nel is­tih­dam edi­li­yor­du ve bun­lar­dan 10 bin 24 ki­şi­nin iş ak­di fes­he­dil­di ya­ni iş­siz kal­dı,
- Top­lam 43.5 mil­yar do­lar özel­leş­tir­me ger­çek­leş­ti­ril­di,
- 2003-2010 ara­sı dö­nem­de dün­ya­da en faz­la özel­leş­tir­me ger­çek­leş­ti­ren ikin­ci ül­ke ol­duk (bi­rin­ci Çin).
- Şu an­da özel­leş­tir­me­yi bek­le­yen 23 şir­ket (ço­ğun­lu­ğu his­se sa­tı­şı), Bo­ğa­zi­çi ve Fa­tih Sul­tan Meh­met köp­rü­le­ri­nin de da­hil ol­du­ğu 10 oto­yol ve köp­rü, 3 te­sis ve var­lık ile Mil­li Pi­yan­go var.