Çankaya Belediyesi tarafından ODTÜ 4 no’lu giriş kapısının bulunduğu bölgede yapılacak olan Berfo Ana Parkı’nın yapımına gerçekleştirilen temel atma töreni ile başlandı.

Berfo Ana Parkı için ilk kazma vuruldu. Çankaya Belediyesi tarafından ODTÜ 4 no’lu giriş kapısının bulunduğu bölgede yapılacak olan Berfo Ana Parkı’nın yapımına başlandı.

CHP Genel başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP İstanbul milletvekili Müslüm Sarı, AKP Ardahan milletvekili Orhan Atalay, Berfo Ana’nın kızı Fatma Gülmez ve kardeşi Torun Karakaya’nın hazır bulunduğu temel atma törenine, CHP Ankara İl ve İlçe yönetimi, Çankaya Belediyesi meclis üyeleri ve çok sayıda bölge sakini katıldı.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Berfo Ana’nın kızı Fatma Gülmez ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in yaptığı konuşmaların ardından parkın ilk çimentoları dökülerek parkın yapımına başlandı. Toplam 18 bin m2 lik alan üzerinde inşa edilecek park, Eylül ayı sonuna kadar tamamlanarak hizmete açılacak…

Törenin ilk konuşmasını yapan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, bu parkı Berfo Ana şahsında çocuklarını kaybetmiş tüm gözü yaşlı analara ve tüm kadınlara armağan ettiklerini söyleyerek, parkın temel atma töreninin Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilmesinin özel bir anlamı olduğunu söyledi. Tanık "Berfo Ana, yöresel anlamıyla Karçiçeği Ana, 105 yıllık ömrünün son 30 yılını büyük bir acı içinde geçirdi.

Oğlu Cemil Kırbayır 12 Eylül karanlığına kurban edilen nice aydınlık, yurtsever gencimizden biriydi. Dipdiri, gepegenç elinden alınan oğlunu bir daha göremedi. Oğlunun cenazesini, kemiklerini bile esirgediler Beerfo Ana’dan. Bu acının büyüklüğünü anlayabiliriz ama hiç birimiz Berfo Ana gibi hissedemeyiz bunu. Berfo Ana’nın yaşamının son 30 yılı yalnızca büyük bir acı ile değil aynı zamanda büyük bir mücadele ve direngenlikle de geçti. Berfo Ana Anadolu Kadını’nın çilekeşliğinin olduğu kadar direngenliğinin de simgesidir. Şu anda yine bir direngenlik simgesi olan ODTÜ’nün 4 no’lu kapısına bakan 18 bin m2’li bu alanda temelini attığımız Berfo Ana Parkı ile mücadelesi ölümsüzleşmektedir” dedi.

Konuşmasında bir gencin kendisine sorduğu bir soruyu anımsatarak devam eden Tanık,“Bu genç bana bu etkinlikleri yaparak bu ülkenin şiddet gören, katledilen kadınlarının soruna çözüm mü olmuş oluyorsunuz? diyerek aslında yaptıklarımızı yüzeysel ve önemsiz bulduğunu ima eden bir soru sordu. Köklü dönüşümler her zaman gerçekleşebilen şeyler değildir. Bir sorunu kökünden çözemiyoruz diye, hiçbir adım atmamak da doğru değildir. Biz bu adımlarla, geleceğin köklü dönüşümlerinin temeline bugün parkımızda yapacağımız gibi, birkaç kürek çimento attığımıza inanıyoruz. Berfo Ana artık hiç susmayacak…

Artık buradan, Çankaya’dan acılarını ve mücadelesini anlatacak. Yakasına yapıştığı haksızlıkların yakasına artık çok daha yakın bir yerden, Çankaya’dan yapışmaya devam edecek” diye konuştu.

Başkan Tanık’ın ardından kürsüye gelen Berfo Ana’nın kızı Fatma Gülmez ise, Berfo Ana’nın mücadelesine karşı duyarlılık gösteren, mücadelesini ölümsüz kılmak için adım atan Çankaya Belediye Başkanı ve yöneticilerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında “ Annem ölüme fetva vermişti.

Ağabeyimin kemiklerini bulmadan ölmemek için and içmişti. Ama ağabeyim çağırdı onu yanına… Kıyamadı, kıramadı gitti. Fakat ben Çankaya Belediyesi yönetimi gibi onun acısını hisseden ve mücadelesini yaşatmaya kararlı olan duyarlı insan ve kurumları gördükçe, umudumu yitirmiyorum. Ayrıca bu tarz olayların yaşanmadığı, anaların ağlamadığı bir ülke olabilmek için gençlere de güveniyorum. Bu topluluk da bunun ispatıdır. Berfo Ana gitti diye, biz ailesi başta olmak üzere Berfo Ana’yı sevenlerin hiç biri pes etmedi. Bunu herkesin bilmesini istiyorum” dedi.

Temel atma törenin son konuşmasını yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ise, “12 Eylül karanlık güçlerin ve onların uşaklarının işidir. Bu karanlık güçler Cemil ağabey gibi bu ülkenin aydınlık ve yurtsever gençliğini kırıma uğratmışlardır. Bu gençlerin bir bölümü cezaevlerinde yaşamlarını tüketmiş, bir kısmı tıpkı Cemil Kırbayır gibi aydınlık bir Türkiye özleminin bedelini canlarıyla ödemiş, bir kısmı da ne yazık ki ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır” dedi.

Yüreklerinde derin bir acıyı taşıyan Cumartesi annelerinin geçmişten bu yana aynı zamanda devletin de büyük bir baskısıyla karşılaştığını söyleyen Tekin, “1994 ya da 95 yılı idi. Cumartesi annelerini ziyaret etmek için Beyoğlu’na gittiğimizde, polisin ve polis tarafından organize edilen bazı bölge esnafının Cumartesi annelerine vahşice saldırdığına şahit olmuştuk. Aradan yıllar geçti; 2011’de sokaktaki masalarının kaldırılmak istenmesi üzerine bu kez de aynı esnafları Beyoğlu’nda eylem yaparken gördük. Ne gariptir ki, onlarda yıllar önce polis kışkırtmasıyla saldırdıkları Cumartesi annelerinin attığı “Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek” sloganını atıyorlardı. Susmamak lazım… Her zaman duyarlı olmak lazım. Ben huzurunuzda Çankaya Belediye Başkanımıza böylesi bir duyarlılığa sahip olduğu için teşekkür etmek istiyorum” dedi.

12 Eylül’le hesaplaşma vaadinde bulunan Başbakan’ın, aynı zamanda Cumartesi annelerinin sorunlarını çözeceği vaadinde de bulunduğunu anımsatan Gürsel Tekin, bu sözün hala yerine getirilmediğini söyledi. Berfo Ana’nın oğlunun katilleri cezalandırılmadan ve oğlunun hiç olmazsa mezarı kendisine teslim edilmeden hakkını helal etmeyeceğini söylediğini belirten Tekin, “Berfo Ana’nın elleri bu istekleri yerine getirilinceye kadar ben de dahil meclisteki tüm milletvekillerinin yakasındadır. Herkes bunu aklında tutsun” dedi.

Konuşmaların ardından temeli atılan 18 bin m2’lik Berfo Ana Parkı’nın Eylül ayı sonuna kadar tamamlanarak Ankaralıların hizmetine sunulması amaçlanıyor.