Google’ın Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt, insani yardım görevi gerçekleştirmek adına Kuzey Kore’ye gidececeği açıkladı. Schmidt’in kararını, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un tarihi yılbaşı mesajından hemen sonra duyurması dikkat çekti.

Dünyanın en büyük arama motoru şirketi Google’ın üst düzey yöneticisi Eric Schmidt, internet özgürlüğünün en kısıtlı olduğu ülkelerden biri olan Kuzey Kore’ye gidecek. Aynı zamanda yazılımcı ve iş adamı olan Schmidt’in gerçekleştireceği ‘özel’ ziyareti, ABD’nin New Mexico eyaleti valisi Bill Richardson ile gerçekleştireceği belirtildi. Schmidt ve Richardson’ın, ziyaretlerini gelecek hafta yapmaları bekleniyor.

Google’ın üst düzey bir yöneticisinin gerçekleştireceği tarihi ziyaret, dünyanın en izole ülkesi olarak kabul edilen Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong-un’un yılbaşı mesajının ardından duyuruldu. Babası Kim Jong-il’den boşalan koltuğa geçtiğimiz yıl oturan Kim Jong-un, yılbaşında televizyona çıkarak ‘düşman kardeşi’ Güney Kore’ye zeytin dalı uzattı.

Güney Kore ile aralarındaki buzları eritmek istediğini belirten genç lider, ekonomik kalkınmanın temeli olarak bilim ve teknoloji alanındaki atılımları gösterdi ve okul ile fabrikalarda teknolojik altyapının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

İNTERNET HALA KISITLI
Kim Jong-il’in tarihi çağrısı, demir yumrukla yönetilen ülkenin geleceği için umut olsa da, Kuzey Kore bilgi özgürlüğü sunmaktan çok uzak. Az sayıda Kuzey Koreli ülkenin sahip olduğu yerel internet ağını kullanırken, çok az insan özgürce internete girebiliyor.

Dünyanın dört bir yanındaki insana bilgi taşımayı misyon edinen Google’ın Kuzey Kore ziyareti, burada bir girişim yapılacağının sinyalini vermiyor. Ancak Schmidt’in yeni dönemde Kuzey Kore yönetimine internet özgürlüğü sağlanması için tavsiyelerde bulunabileceği belirtiliyor.

Guardian gazetesine yorumda bulunan ABD’nin eski başkanlarından George Bush’un Asya uzmanı Victor Cha, “Bana kalırsa bu ziyaretin en etkileyici kısmı, sadece bir fikir olarak doğmuş olması” dedi.

Cha, “Eğer Google Pyongyang’daki bilgi balonunu oluşturmak için ilk adımı atarsa, bu çok ilgi çekici bir gelişme olabilir” ifadesini kullandı.

KİMİNLE GÖRÜŞECEKLER?
Schmidt ve Richardson’ın Kuzey Kore’de hangi yetkililerle görüşecekleri şu an bilinmiyor. Kuzey Kore’nin ABD ile diplomatik ilişkilerinin bulunmaması, bu konuda tahmin yürütülmesini bile engelliyor.

Aynı zamanda ABD ile Kuzey Kore arasında hiçbir ticari ilişki bulunmuyor. Washington, Asya ülkesinde üretilen ürünlerin ABD’ye girişini yasaklamış durumda.(ntvmsnbc)