sozcu.com.tr / DIŞ HABERLER

İngiltere'nin Cambridge şehrindeki Addenbrooke's Hastanesi'nde akıl almaz bir olay yaşandı. Beyninde 1 santimetre uzunluğundaki bağırsak tenyasıyla 4 yıldır yaşayan adam, en sonunda ameliyat edildi.



TEMMUZ 2008

Tenyanın beyinde sağlı sollu 5 santimetre uzunluğunda delikler açtığı adamın bu durumu İngiltere'de bir ilk. Dünyada toplam 300 kişide görülen bu ilginç vaka iltihaplı felce, hafıza kaybına ve baş ağrısına yol açıyor.



MART 2009

Beyne zarar veren en agresif türdeki kurtlar ise beyne yumurtalarını bırakarak git gide çoğalıyor ve beyindeki alanlarını genişletiyor.



EYLÜL 2009

4 yıl boyunca tomografi filmleriyle takip edilen durum, tenya ile beynin aldığı zararları açıkça gözler önüne seriyor.



ŞUBAT 2010

Latince adıyla Spirometra erinaceieuropaei bilinen tenya türü, aslında Uzak Doğu kökenli ve dünyada oldukça nadir olarak görülüyor. 1953 yılından beri, dünya üzerinde bu zararlı tenyayı taşıyan sadece 300 vaka saptandı.



HAZİRAN 2012

Bilim dünyasında Spirometra erinaceieuropaei hakkında çok az şey biliniyor. Tenyanın insan vücuduna ise, gölde yaşayan küçük kabuklular ve sürüngelerin çiğ etleri aracılığıyla geçtiği düşünülüyor. Çinlilerin, ağrılı gözler için kurbağa lapası kullandığı ise uzun yıllardır devam eden yaygın bir gelenek.