Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, eşcinsel birlikteliklere ağır cezalar getiren tasarıyı onayladı. Uganda parlamentosu tarafından Aralık 2013’te kabul edilen ve devlet başkanının onayına sunulan yasa, bir kez eşcinsel ilişkide bulunanlara 14 yıl hapis cezası öngörüyor. suçun tekrarlanması durumunda ise ceza ömür boyu hapse dönüştürülüyor.

Yasaya göre sürekli eşcinsel ilişkide bulunanların yanı sıra küçük yaştakiler, engelliler ve AIDS hastaları ile eşcinsel ilişkiye girenler ömür boyu hapisle cezalandırılacak.

Yasa, eşcinsel birlikteliklerin farkında olduğu halde yetkililere bildirmeyenlere de ceza getiriyor.

‘BATI’DAN BAĞIMSIZIZ’

Devlet Başkanlığı sözcüsü Sarah Kagingo, Museveni’nin yasayı yabancı basın mensupları ve bakanlar huzurunda imzaldığını söyledi. Hükümet sözcüsü Museveni’nin tasarıyı ‘Uganda’nın Batı’nın baskısından bağımsız hareket ettiğini gösterme’ amacıyla yabancı basın mensupları önünde imzalamayı tercih ettiğini belirtti.

Museveni, 17 Ocak’ta kendisine gönderilen yasayı onaylamayı reddetmiş ve tekrar görüşülmesi için parlamentoya geri göndermişti. İlk kez 2009’da parlamentoya sunulan yasa tasarısının ilk hali, eşcinsel ilişki yaşayanlara ölüm cezası verilmesini öngörüyordu.

ABD VE AB’DEN TEPKİ

Uluslararası toplum da yasa tasarısına sert tepki göstermişti. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yasal düzenlemeyi “gaddarlık” olarak nitelemiş ve “AB, cinsel eğilim temelinde yapılan ayrımcılığı teessüfle karşılıyor” ifadesini kullanmıştı. ABD Başkanı Barack Obama da yasanın yürürlüğe girmesinin Uganda ile ABD arasındaki ilişkileri “karmaşıklaştıracağı” uyarısında bulunmuştu. ABD, her yıl Uganda’ya 400 milyon dolar yardımda bulunuyor.

Eşcinsel ilişkinin yasa dışı kabul edildiği Uganda’da, yaklaşık 500 bin eşcinsel, biseksüel ve transseksüel yaşıyor.