Kuyrukluyıldızda yaşamın kaynağı bulundu
Philae'nin enerjisinin bitmesinden hemen önce gönderdiği bilgilerden kuyrukluyıldıza ve Dünya'mızın oluşumuna dair önemli bilgiler elde edildi
Philae uyuyor olabilir, ama Rosetta görevi devam ediyor. Çuryumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına inişini gerçekleştiren ve daha sonra enerjisi tükenen Philae modülü, kuyrukluyıldızda mışıl mışıl uyumaya devam ediyor. Ancak modülün inişini sağlayan yer mürettebatı, son 1 haftada önemli bulgular elde etti. Böylece mürettebat, Philae modülünün Rosetta uydusundan ayrılmasından, enerjisinin tükendiği ana dek yaşadıkları ile, mevcut konumu hakkında da fikir sahibi oldu.
2 SANİYELİK TESPİT: KUYRUKLUYILDIZ TOZLA KAPLI
Radikal gazetesinden Eda Utku'nun haberine göre Engadget’dan Mariella Moon’un 22 Kasım tarihli haberinde, Philae’nin kuyrukluyıldıza inmesini sağlayan yer mürettebatı, kuyrukluyıldızın yüzeyini 3 boyutlu olarak görüntülemeyi başardı. Yerden 2 mil yüksekte çekilen görüntüler, modülün yüzeye inmesinden önceki 1 saatte toplandı. Daha sonra yere inen modülün ayak kısmındaki sensörleri iniş sesini kaydetti. İniş sırasında kaydedilen 2 saniyelik ses sayesinde bilim insanları, kuyrukluyıldızın yüzeyinin muhtemelen birkaç santimlik toz tabakası ile kaplı olduğunu, tozun altında ise ‘sertleşmiş buz tozu tabakası’ olduğunu tespit etti.
Kuyruklu yıldızın şarkısı
YAŞAMIN KAYNAĞINI BULDU
Modülün iticilerinde yaşanan bir arıza sebebiyle iniş ilk seferde mümkün olmamış, Philae ineceği yerden 2 kez sekmişti. Bunun üzerine başka bir yere inmiş, inişi beklenenden daha geç gerçekleşmişti. Philae indiği yerden örnekler toplamış ve sonuçlarını incelenmek üzere Dünya’ya göndermişti. Şimdi de bu örneklerden çıkan sonuçlar açıklandı. Philae’nin topladığı örnekler sayesinde, kuyrukluyıldızın üzerinde organik moleküller bulunduğu ve karbon içerdikleri ortaya çıktı. Karbon ise, Dünya’da yaşamı başlatan yegane molekül idi.
PHILAE HALA KAYIP
Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency, ESA) bilim insanları henüz uydunun tam olarak yerini tespit edebilmiş değil. Yerini tespit etmek için Rosetta’nın kameraları kullanılıyor ve CONSERT adlı radyo vericisinden yararlanılıyor. Vericiler sayesinde ESA, Philae’nin nerede olabileceğine dair tahminleri 2 lokasyona indirdi. ESA modülü bulduktan sonra biliminsanları, gönderilen bilgileri tam olarak analiz edebilecek. Aynı zamanda modülü bulunduğu gölgeli yerden çıkartıp, daha fazla günışığı elde edebileceği ve pilini şarj edebileceği bir yere yönlendirme imkanı da bulacaklar.