Top­lu Ko­nut İda­re­si (TO­Kİ) kre­diy­le ev alan­la­rın ay­lık kre­di tak­sit­le­ri­ne her 6 ay­da bir me­mur ma­aş ar­tı­şı ora­nın­da zam ya­pı­yor. An­cak, 2014’te yıl­lık me­mur maa­şı zam­mı­nı 6 ay­lık dö­ne­me yan­sı­tın­ca tep­ki topladı. 2014 Ocak ayı için yüz­de 4 ola­rak be­lir­le­nen kre­di tak­si­ti zam ora­nı, tem­muz için de yüz­de 6.5 açık­lan­dı. Bun­da da bu yıl me­mu­ra oran­sal ye­ri­ne sey­ya­nen zam ya­pıl­ma­sı et­ki­li ol­du.
TO­Kİ, kre­di­le­re tem­muz ayın­da ne ka­dar zam yap­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni yi­ne Ma­li­ye ve TÜ­İK’­e sor­du. Ma­li­ye, me­mu­ra ocak ayın­da ya­pı­lan ve yıl­lık ola­rak uy­gu­la­nan brüt 175 li­ra, net 123 li­ra olan sey­ya­nen zam­mın or­ta­la­ma yıl­lık yüz­de 6.50 zam­ma kar­şı­lık gel­di­ği­ni he­sap­la­yıp TO­Kİ­’ye bil­dir­di. TO­Kİ, yıl­lık zam ora­nı­nı 6 ay­lık ar­tış di­ye he­sap edip, dar ge­lir­li va­tan­da­şın kre­di­si­ne çif­te zam uy­gu­la­dı.
Böy­le­ce, bu yıl TO­Kİ kre­di tak­sit­le­ri­ne ya­pı­lan zam ora­nı yıl­lık yüz­de 10.76’yı bul­du. Böy­le­ce TO­Kİ ilk al­tı ay için yüz­de 4, ikin­ci al­tı ay için de yüz­de 6.5 ora­nın­da zam ile va­tan­da­şa çif­te zam uy­gu­la­mış ol­du.

Ye­ni­den he­sap­lan­sın

Ma­li­ye ve Ver­gi Du­aye­ni Prof.Dr. Şük­rü Kı­zı­lot, 6 ay­lık bir dö­nem için ya­pı­lan bu ar­tı­şın 2014’ün ta­ma­mı için ön­gö­rü­len enf­las­yon ora­nı ci­va­rın­da ol­du­ğu­na dik­ka­ti çe­ke­rek, “Bu çar­pı­cı bir gö­rün­tü. Ge­nel­lik­le TO­Kİ­’den dü­şük ge­lir gu­ru­bu ev alı­yor. Önü­müz­de­ki 6 ay­lık dö­nem­de emek­li­nin ya da me­mu­run hat­ta iş­çi­nin üc­re­ti­ne bu oran­da bir zam ya­pıl­ma­sı müm­kün de­ğil. Me­mu­ra ya­pı­lan zam TO­Kİ ta­ra­fın­dan yı­lın ya­rı­sı için ya­pı­lan zam ora­nı ile ay­nı, bu baş­ka bir çe­liş­ki­” şeklinde konuştu.
Özel­lik­le dar ve sa­bit ge­lir­li ke­si­mi il­gi­len­di­ren bu ar­tış­lar ya­pı­lır­ken ob­jek­tif kri­ter­le­rin or­ta­ya ko­nul­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Kı­zı­lot, “Bu yıl ya­pı­lan key­fi ar­tış önü­müz­de­ki yıl da­ha da yük­sek oran­da tu­tu­la­bi­lir. Hal­kın so­ka­ğa dö­kü­lüp pro­tes­to yap­ma­sı­nı mı bek­li­yor­lar. İk­ti­dar par­ti­si­nin ve Mer­kez Ban­ka­sı­’nın açık­la­dı­ğı bir enf­las­yon ora­nı var. An­cak, dev­le­tin baş­ka ku­ru­lu­şu da bu­nu hi­çe sa­yar­ca­sı­na key­fi zam ya­pı­yor. Bu­nun en kı­sa za­man­da göz­den ge­çi­ri­lip aşa­ğı çe­kil­me­si ge­re­ki­yo­r” dedi.

Konut kredisinin yüzde 10’u TOKİ’ye

MERKEZ Ban­ka­sı­’nın Ma­yıs 2014 Fi­nan­sal İs­tik­rar Ra­po­ru­’n­da yer alan ve­ri­le­re gö­re top­lam 123.7 mil­yar li­ra­ya ula­şan ko­nut kre­di­le­ri­nin yüz­de 10’u­nu TO­Kİ ala­cak­la­rı oluş­tu­ru­yor. Va­tan­da­şın TO­Kİ­’ye olan top­lam bor­cu Mart 2014 iti­ba­riy­le 12 mil­yar 600 mil­yon li­ra­ya ulaş­mış du­rum­da. Ko­nut tak­sit­le­ri 10 ila 20 yıl va­de­ler­le öde­ni­yor.