Tüketiciler Derneği (TÜDER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, yeni Tüketici Kanunu yürürlüğe girmeden tanınan 6 aylık süre zarfında hukuki ve teknik alt yapının sağlanmadığı, işlerin son güne bırakıldığı, müteahhitlerin dışında, bankalar ve sigorta şirketlerinin de hazırlıksız yakalandığının anlaşıldığını belirterek, "Yeni Tüketici Kanunu'nda ön ödemeli, yani maketten konut satışları için yapılan düzenlemeler emlak piyasasında uygulanamıyor" dedi.

Kolçak, seçimlerin ardından hız kesmeden süren konut satışlarında, yeni Tüketici Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle ciddi bir azalma yaşandığını, inşaat şirketlerinin bankalarla sözleşme yenilemesinin ardından kredi ile konut satışlarının tekrar hareketlendiğini söyledi.

ALTI AY SÜRE VERİLDİ
Ön ödemeli konut satışına dair tüketicileri koruyucu önemli hükümler içeren yeni Tüketici Kanunu'nun yürürlük tarihinden 6 ay önce, 28 Kasım 2013'te Resmi Gazete'de yayınlandığını vurgulayan Kolçak, aradan geçen bu sürede konut yapım firmalarından başka, bankalar ve sigorta şirketlerinin de hazırlıklarını tamamlamamış olmalarından dolayı emlak piyasalarının tüketiciler açısından risk taşımaya devam ettiğini anlattı. Kolçak, kanun yürürlüğe girmeden hazırlık aşaması ve uygulamaya geçiş için 6 ay süre verildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

TÜKETİCİ RİSK ALIYOR
"Yeni Tüketici Kanunu yürürlüğe girmeden tanınan 6 aylık süre zarfında hukuki ve teknik alt yapının sağlanmadığı, işlerin son güne bırakıldığı, müteahhitlerin dışında, bankalar ve sigorta şirketlerinin de hazırlıksız yakalandığı anlaşıldı. Yeni kanunla, alıcıya tanınan 14 günde sözleşmeden ve banka kredisinden cayma hakkı, satış vaadi sözleşmelerinin noter huzurunda yenilenmesi, inşaat ruhsatı alınmadan satış yapılamaması, tamamlama sigortası gibi birçok yasal zorunluluklar getirilmiş olmasına rağmen uygulanamayan kanun hükümleri nedeniyle tüketici eski düzen risk almaya devam ediyor. Yeni Tüketici Kanunu'nda ön ödemeli, yani maketten konut satışları için yapılan düzenlemeler emlak piyasasında uygulanamıyor."