Cengiz Aldemir/Sozcu.com.tr

Türkiye Cumhuriyeti kurulurken, başta Atatürk olmak üzere kurucuların kadın ve erkek eşitliğine büyük önem verdiğini hatırlatan 1991 yılında Türkiye'nin ilk kadın valisi olarak Muğla'ya atanan Lale Aytaman, atandığında şu açıklamayı yapmıştı, " Kadın bakış açısı her yerde olmalı. Kadın her yerde görünür olmalı ki demokratik bir toplum olduğumuzu etrafa gösterelim, kadın bakışı farklıdır. O bakış açısı ile erkek bakış açısı birleştiği zaman ideali bulmuşuz demektir."

2011 yılında yeni valiler kararnamesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmış, cumhuriyet Tarihi'nin ikinci kadın valisi, Eski Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Esengül Civelek Yalova Valiliği’ne atanmıştı. Civelek, aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı'nın "ilk" kadın müsteşarı ünvanını da taşıyordu.

Konu ile ilgili olarak sosyal medya aracılığı ile takipçilerine dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, " Ayrımcılığa devam. Atanan 31 vali de erkek. Son 91 yılda kadın vali sayısı 2: Lale Aytaman (Muğla 1991-95) ve Esengül Civelek (Yalova 2011-)" diye yazdı.