İstanbul merkezli 17 Aralık'taki soruşturma kapsamında, Fatih Belediyesi'ne yönelik dosyayla ilgili 21 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başlandı. İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmaya, 16 sanık ve tarafların avukatları katıldı. Sanıklardan Sebahattin Demir ise mazeret bildirerek, duruşmaya katılmadı. Sanık avukatlarından Hikmet Çarboğa, 17 ile 25 Aralık soruşturmalarında verilen kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararlarda, delillerin yasaya aykırı toplandığının belirtildiğini ifade etti.

Anayasa önünde herkesin eşit yargılanma hakkı bulunduğunu kaydeden Çarboğa, "Haklarında dava açılan 21 kişinin, takipsizlik kararı verilen 120 kişiden ne gibi bir eksikliği vardır? Kanuna aykırı deliller, hükme esas alınamaz. Sanıklar hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Sanık Ali Tunç'un avukatı Fırat Epözdemir, 17 ve 25 Aralık operasyonlarının halen tartışıldığını dile getirerek, dava dosyasının "zehirli bir ağaçtan toplanan meyvelerden oluşturularak önlerine sunulduğunu" anlattı. Epözdemir, dosyanın, "paralel devlet iddiasıyla haklarında soruşturma başlatılan polisler ve yine haklarında çeşitli iddialar bulunan savcılar tarafından oluşturulduğunu" savunarak, ''17 ve 25 Aralık operasyonlarına ilişkin itirazlar var. Bu itirazlarla yargılama yürüyemez. Ayrıca paralel devlet soruşturmasının tamamlanmasını beklemek istiyoruz. Bu sebeplerle yargılamanın durdurulmasını talep ediyorum" diye konuştu.

Kısa bir aranın ardından mahkeme heyeti, sanık avukatlarının taleplerini karara bağladı.

Mahkeme heyeti, itirazların sonuçlarının beklenilmesi ve yargılamanın durdurulması taleplerini reddederek, yargılamaya devam edilmesine karar verdi. Duruşmada savunması alınan sanık Ali Tunç, savunmasını hazırlamak için süre istedi.

Sanık Bakan Balki, suçlamaları reddederek, belediyenin 2008'de verdiği onay doğrultusunda, tarihi eser olmayan bir binanın basit badana, fayans işlerini yaptıklarını söyledi. Balki, "Sanıklardan Şenol Şirin de arkadaşımdır. Ona rüşvet verdiğim iddiaları da doğru değildir" dedi.

Duruşma sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

- İddianameden-

İstanbul merkezli 17 Aralık'taki soruşturması kapsamında Fatih Belediyesi'ne yönelik dosyayla ilgili 21 sanık hakkında hazırlanan ve İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen 38 sayfalık iddianamede, sanıkların "rüşvet almak ve vermek", "yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama", "Kültür ve Tabiat Kanunlarını Koruma Kanunu'na muhalefet" ve "ruhsatsız silah" suçlarından cezalandırılması talep ediliyor.

İddianamede, sanıklardan Sebahattin Demir hakkında "ruhsatsız silah" ve "yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama" suçlarından 2 yıldan 8 yıla, diğer 20 sanık hakkında benzer suçlardan 4 yıldan 65 yıla kadar değişen hapis cezaları isteniyor.

AA