Burçak Cürül Öztürk / sozcu.com.tr

Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan ya da 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olan Türk vatandaşlarına, 18 bin TL karşılığında bedelli askerlik imkanı getirildiğini açıkladı.

Yaklaşık 700 bin kişinin uygulamadan yararlanabileceğini belirten Davutoğlu, başvuruların yeni yıl itibarıyla yapılabileceğini ve şimdilik taksit düşünülmediğini söyledi.

Davutoğlu, 17 Ekim’deki açıklamasında ise, “Fakir çocuğunun askerlik yapması, zengin çocuğun bedel ödeyerek askerlik yapmaması doğru olmaz” diye konuşmuştu.

Açıklamanın öncesinde başlayan heyacanla birlikte içinde “bedelli askerlik” geçen tweet sayısı 100 bine yaklaştı.Ve #BedelliAskerliğeYorumum,hashtag'i kısa süre içinde Türkiye'deki en fazla ilgi gören konular arasında yer aldı.

Gündeme bomba gibi düşen bedelli askerlik kararı sosyal medyada hem heyecanla karşılandı hem de tepkilere neden oldu.

İkiye bölündü

Karara tepki gösterenler, bu sistemin yoksullarla parası olanlar arasında eşitsizliğe neden olduğunu dile getirildi. Bedelli askerlikle "Zenginler bankaya, yoksullar cepheye gidiyor" gibi yorumlar yapıldı."Her Türk asker doğar" sözü de yorumlarda sık sık kullanıldı.

Bazı sosyal medya kullanıcıları ise insan haklarına aykırı olduğunu bu nedenle zorunlu askerliğin tamamen kaldırılmasını ve vicdani ret hakkının olması gerektiğini savundu.