BAŞAK KAYA- ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve Erzincan Milletvekili Muharrem Işık'tan oluşan CHP Cezaevlerini İnceleme Komisyonu’nun (CHP-CK) hazırladığı, "Kalemi Kırılan Gazeteciler" raporu kitap haline getirildi.

“Kalemi Kırılan Gazeteciler" isimli kitapta 12 yıllık AKP iktidarı döneminde medyanın yaşadığı dönüşüm ve gazetecilerin işsizleştirilmesi, sansürlenmesi ve hapse atılması konuları işlendi. Kitap İngilizce’ye çevrilecek ve uluslararası basın örgütlerine, AB Parlamentosu’na ve BM temsilcilerine gönderilecek.

ERDOĞAN İÇİN İMZALADILAR

Komisyon üyeleri kitabı “Bu kitabın asıl sahibi” dedikleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da yollayacaklar. Erdoğan’a yollanan kitap ise şu şekilde imzalandı; “Bizim yazmaktan utandığımız ancak sizin eseriniz olan basındaki 12 yıllık uygulamalarınızı anlattığımız bu derlemeyi okumanız ve ders almanız dileğiyle gerçek sahibi olan size arz ediyoruz.”

1863 GAZETECİ İŞTEN ÇIKARILDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağaba: Türkiye dünyanın en büyük gazeteci cezaevi ve dünyanın en çok işten çıkarıldığı ülke. Bizim tespit edebildiğimiz kadar AKP’nin ustalık döneminde 1863 gazeteci işten çıkarıldı. Bu sayı buzdağının görünen kısmı. AKP özgür basının düşmanıdır ve Türkiye’nin en büyük medya patronu haline gelmiştir. Erdoğan en büyük medya patronu, TMSF muhasebe şefi, Bilal Erdoğan aynı manşeti atan sekiz gazetenin Genel Yayın Yönetmeni, Anadolu Ajansı ise AKP’nin basın bürosudur.

KİMİ ZAMAN TERÖRİST KİMİ ZAMAN MİLLET DÜŞMANI

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık: Halkın haber alma hakkının gereğini yapan, düşünce özgürlüğü kapsamında çalışan, hükümete muhalif olanların sesini duyuran gazeteciler karanlık AKP zihniyetinin kurbanı olmaktadır. Kimi zaman terörist kimi zaman millet düşmanı ilan edilerek işsiz bırakılmaktadır. Erdoğan’ın kara listesine giren gazeteci işten çıkarılmaktadır.

YÜCE DİVAN’DA YARGILANACAKLAR

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir: AKP bugün Türkiye’de her şeyi dönüştürüyor. Çağdaş Cumhuriyeti bitirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. AKP’nin medyaya müdahalesi yolsuzluk operasyonlarında ortaya saçılan kayıtlarda açığa çıkmıştır. İktidar medyanın bir bölümünü kendisine düşman ilan etmiş adeta savaş açmıştır. AKP medyadaki işten çıkarmaların da baş sorumlusudur. Gazetecilere yönelik olarak haber yapmasını engelleme, hakaret etme, pasif göreve alma, dava etme gibi yöntemlerle açıkça baskı yapmaktadır. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz geçmişte Milliyet’in satışıyla ilgili Yüce Divan’da yargılanmıştır. Bunlar da yargılanacaktır. Sabah-ATV yolsuzluğu ve Akşam Gazetesi’ne iktidarca el konulması sürecinde herhangi bir hukuki girişimde dahi bulunulmamıştır. Bu durum ülkemiz demokrasinin geldiği noktayı göstermektedir.

 

134. SIRADAYIZ

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel: Freedom House tarafından yayınlanan 2014 raporunda, Türkiye ‘kısmen özgür olan ülkeler’ kategorisinden özgür olmayan ülkeler kategorisine gerilemiştir. Basın özgürlüğü sıralamasında Ermenistan, Ekvador, Libya ve Güney Sudan ile birlikte 134. sırayı paylaşan Türkiye Moritanya, Nepal, Tanzanya, Kenya ve Mozambik gibi ülkelerin gerisinde kalmış durumdadır.

BAKAN ALA’YA İSTİFA ÇAĞRISI

Sözcü yazarı Soner Yalçın’ın gece yarısı ifadeye gitmediği gerekçesiyle göz altına alınması da tepki topladı. CHP’li Ağababa, “Adı belli, adresi belli Yalçın gözaltına alındı. Sadece bu örnek bile basın özgürlüğünün geldiği noktayı özetliyor” dedi. CHP’li Demir ise “Basın kartı sahibi olan Soner Yalçın sabahın 5’inde gözaltına alındığı zaman İçişleri Bakanının bundan haberi olmaması mümkün değil. Buradan İçişleri Bakanını istifaya davet ediyorum” dedi.