Taksim Dayanışması Sözcüsü Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirme Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı, Gezi Parkı odaklı gelişmelerin yıl dönümü dolayısıyla 31 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda olacaklarını bildirdi.

Yapıcı, Karaköy'deki TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında, Taksim Dayanışması adına hazırlanan metni okudu.

Açıklamada, Taksim Dayanışması'nın "sağlıklı kentleşme ve yaşanılır kent" talebinin geçen yıl 31 Mayıs'ta milyonlarca yurttaşın daha fazla özgürlük ve demokrasi talebiyle birleştiğini ve ülkenin dört bir yanına yayılarak evrensel bir boyut kazandığı savunuldu.



"Gezi direnişi" olarak adlandırılan mücadelelerinin kent ve demokrasi tarihinde ortadan kaldırılamayacak onurlu bir iz bıraktığı anlatılan açıklamada, hükümete yönelik eleştirilere yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Taksim Dayanışması olarak taleplerimizden ve kazanımlarımızdan vazgeçmediğimizi tekrar hatırlamak için 31 Mayıs'ta Taksim'de meydandayız... Ankara'da meydandayız, İzmir'de meydandayız, Antakya'da, Eskişehir'de, Bursa'da, Adana'da, Mersin'de Diyarbakır'da, ülkenin dört bir yanında meydandayız. Meydanlarımız, parklarımızı, sokaklarımızı yaşam alanlarımızı ve yaşamımızı özgür kılmak için meydandayız."

- Konuşmalar -

Yapıcı, basın açıklamasını okuduktan sonra yaptığı değerlendirmede, geçen yıl Gezi Parkı odaklı olaylarda, milyonlarca insanın yaşam alanlarına sahip çıktığını ve başka bir yaşamın mümkün olduğunu gösterdiklerini söyledi.



Giriştikleri mücadeleyle öncelikle Gezi Parkı'nın park olarak kalmasını sağladıklarını ve bunun önemli bir kazanım olduğunu anlatan Yapıcı, "Ancak bütün parklarımızın ve meydanlarımızın, bir an önce kullanıma açılmasını talep ediyoruz. Gezi Parkı'nda şu anda kitap okumaya polis engeli var. Kadınlara kapalı. Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi, Gezi Parkı'na gitmek istediğinde Gezi Parkı kapatıldı" diye konuştu.

Yapıcı, biber gazı kullanımının da Avrupa'dan başlayarak tüm dünyada yasaklanmasını istediklerini dile getirdi.

Taksim Dayanışması üyesi avukat Can Atalay da olaylarda ölenlerle ilgili yargılama sürecinin çok ağır ilerlediğini savundu. Atalay, uygulanan şiddete ilişkin sorumlular cezalandırılana dek hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu ise 31 Mayıs için "Meydandayız" ifadesinin bir miting çağrısı olmadığını savunarak, "Biz başta Taksim'de ve Türkiye'nin tüm illerinde meydanlarda olacağımızı söylüyoruz" dedi.

AA