Deniz AYHAN/Sozcu.com.tr

Atatürk Orman Çiftliği Yerleşkesi'ne yapılan ve Cumhurbaşkanı Tayiyp Erdoğan'ın "Cumhurbaşkanlığı Sarayı" olarak kullandığı Kaçak Saray'ın maliyeti ile ilgili iddialar dudak uçuklattı.

Ak Saray'ın bir türlü açıklanmayan gerçek maliyetinin 10 Milyar TL'yi bulabileceği belirtilirken, Ak Saray'da Tayyip Erdoğan için üretilen altın varaklı kadehlerin tanesinin 1000 TL olduğu açıklandı.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve EMO Ankara Şube'nin katılımıyla yapılan toplantıda, Ak Saray'daki dekorasyon maliyetleri ve asansör maliyetine ilişkin detaylar dile getirildi.

İşte Ak Saray'ın dekorasyonunun maliyeti:

-Ak Saray'ın resmi olarak açıklanmayan maliyeti 5 milyar TL'yi aşıyor hatta 10 milyar TL'yi bulabileceği belirtiliyor.

-Ak Saray'daki Tayyip Erdoğan için üretilen altın varaklı kadehlerin tanesi 1000 TL, yani asgari ücretli bir işçinin maaşından fazla.

-Tayyip Erdoğan için Manisa'da 4 Bin metrekarelik özel halı üretildi. Bu halının 1 metrekaresi 100 Euro. Halının maliyeti toplamda 400 Bin Euro'ya denk geliyor. Türk Parası ile 1 Milyon 200 Bin TL.  Bu rakam 600 öğretmenin bir aylık maaşına bedelken, bir işçinin bir aylık maaşı halının ancak 3 metrekaresini dokumaya yetiyor.

-Ak Saray'ın kaç odasının olduğunu müteahhit bile açıklayamıyor. Her bloğunda 180 oda olan Ak Saray'da en az 2000 oda olduğu tahmin ediliyor.

-Ak Saray'ın müteahhidi, sarayın 450 bin m2 büyüklükte olduğunu söylüyor.

-Ak Saray'da 63 asansör bulunuyor. Buna ek olarak yapılacak 18 asansör daha olduğu belirtiliyor. Asansörlerin toplam maliyeti, 17 milyon 500 bin TL+ KDV. Aylık minimum olarak 200 bin Türk Lirası'ndan hesaplandığında asansörlerin toplam 12 bin 600 TL bakım ücreti olduğu görülüyor.

-Asansörlerin aylık maliyeti yaklaşık olarak 30 bin TL civarı. Aylık, 20 asgari ücretli işçinin maaşından fazla ediyor.