Meclis Genel Kurulu'nda 396 oy kullanılan Tezkere 298 oyla kabul edildi. 98 red oyunun verildiği oylamada çekimser ya da yanlış oy bulunmuyor. Meclis Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı, kararın tartışılmasının 14 Ekim'de yapılacağını açıklayarak oturumu kapattı.

ATIŞMALAR...

Meclis Genel Kurulu’nda “tezkere” görüşmelerine geçmeden önce tezkere, IŞİD ve Esad atışması yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Türkiye’yi maceraya sürüklemeye, Mehmetçiğin kanı üzerinden bu ülkeyi felakete sürüklemeye hakkınız yoktur” dedi.

MECLİS TEZKERE MESAİSİ YAPACAK

Genel Kurul’da AK Parti’nin grup önerisi kabul edildi. Kabul edilen grup önerisine göre; Genel Kurul’da tezkere görüşmelerinin tamamlanmasına kadar çalışmaların sürmesi kabul edildi.

AKP’nin grup önerisi üzerindeki konuşmalara ise “tezkere” atışması damgasını vurdu.

“SURİYE TEZKERESİNİN GEREĞİNİ BUGÜNE KADAR NİYE YAPMADINIZ?”

Grup önerisinin aleyhinde olduklarını ifade eden HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, şöyle dedi:

“Türkiye’nin sınırlarının hemen ötesinde hatta sınırlarının içerisinde yansıyan biçimiyle devam eden bu toplumsal olaylara karşı bu savaşa karşı tepki verebilmesi bir tezkereye bağlanamaz. Tezkerenin konusu edilebilecek bir durum değildir. Geçtiğimiz sene onaylanan tezkereler var. Suriye tezkeresi var, Irak tezkeresi var. Suriye tezkeresinin gereğini bugüne kadar niye yapmadınız? Yaptınız, oradaki çeteleri besleyerek yaptınız. Siz Suriye’deki çetelerin beslenmesinde, palazlanmasında pay sahibisiniz.

Türkiye bu çetenin palazlanmasında pay sahibidir ve günahını ortadan kaldırması için yapabileceği şey bu değildir. IŞİD çeteleri sizin sınırınızda hatta içinizde.”

“200 BİN MÜSLÜMANIN ASLINDA KANININ VEBALİ DE SİZİN ÜZERİNİZDE”

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da şöyle dedi:

“Bugün Suriye’de ölen Esad öldürdü diyorsunuz ama Suriye’de ölen 200 bin Müslümanın aslında kanının vebali de sizin üzerinizde. Hadi oradan değil. Keşke madem ki böyle bir tezkere getirecektiniz bu gerçekten gerekli miydi, gerekliydi, bu tezkere gerekliydi. O zaman yapmanız gereken çok önemli bir şey vardı. Bu bir milli meseleydi. Yapmanız gereken şey şuydu, muhalefet ile görüşseydiniz. Ortak bir şekilde bu tezkere getirilmiş olsaydı Meclis’e zannediyorum ki birtakım vebal altında da kalmayacaktınız. Öncelikle IŞİD ile eğer mücadele edeceksiniz önce Türkiye’dekilerle mücadele edin. Ankara’da Ulucanlar’da bir şahıs bütün yazışmalara IŞİD’in logasını koyarak…”

“BİZ BU SINAVIN BİR BENZERİNİ 1 MART 2003 TARİHİNDE ALNIMIZIN AKIYLA VERDİK”

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de, “Bu tezkere IŞİD ile mücadeleyi değil, emperyal, yayılmacı hedeflerle Suriye’de Türkiye’nin işgalci bir politikasının olacağını anlatmaktadır. IŞİD’e asker sevkiyatı Türkiye üzerinden yapılıyor” diyerek şöyle devam etti:

“Biz bu sınavın bir benzerini 1 Mart 2003 tarihinde alnımızın akıyla verdik bu sınavı.

Sayın Davutoğlu, Erdoğan ikilisinin emperyal yayılmacı İslam dünyasının liderliğine oynama uğruna Türkiye’yi ateşe sürüklemesine izin vermek istemiyoruz.

“MEHMETÇİĞİN KANI ÜZERİNDEN BU ÜLKEYİ FELAKETE SÜRÜKLEMEYE HAKKINIZ YOKTUR”

Süleyman Şah Karakoluna yapılacak saldırı diyerek milli duygulara oynayamazsınız, bunu kimse yutmayacak. Oraya bir saldırı vukuunda hiç tezkereye gerek yok. TSK oraya gider müdahale eder. Genelkurmay Başkanı Sayın Necdet Özel bugün bunu söyledi. Bu tezkerenin gerekçesi olamaz.

Türkiye’yi maceraya sürüklemeye, Mehmetçiğin kanı üzerinden bu ülkeyi felakete sürüklemeye hakkınız yoktur.”

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, “Sayın Hamzaçebi bu konuşması TBMM’de alkış aldı CHP milletvekillerinden ama inanıyorum, Suriye parlamentosunda yapsalardı bu konuşmayı çok daha büyük alkış alırdı. Sanki siz TBMM’nin bir üyesi gibi değil, Esad rejimini savunan bir milletvekili pozisyonuna düştünüz” dedi.

Hamzaçebi de, “Burada savaş çığlığı görüyorum, IŞİD’e yönelik bir mücadeleyi görmüyorum” diyerek karşılık verdi.