Başak KAYA/ANKARA

Kendilerini "Tutsak havacılar" olarak tanımlayan grup, Kılıçdaroğlu'na gönderdikleri mektupta ise, "Asrın iftirası Balyoz davasının başlangıcından bu yana bizlere vermiş olduğunuz desteği takdirle karşıladığımızı belirtir, yaşanan hukuksuzluk sürecinde zulme maruz kalmış havacıları sembolize etmesi için hazırladığımız bu anı tişörtünü çalışmalarınızda kullanılması beklentisiyle saygılar sunarız" denildi.

Hadımköy Askeri Cezaevi'nde Balyoz davası kapsamında tutuklu bulunan 41 havacı subay, Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık'a "BalyozTürk" adını verdikleri bir anı tişörtü gönderdi. Kendilerini "Tutsak havacılar" olarak tanımlayan grup, Kılıçdaroğlu'na gönderdikleri mektupta ise şunları kaydetti:

"Asrın iftirası Balyoz davasının başlangıcından bu yana bizlere vermiş olduğunuz desteği takdirle karşıladığımızı belirtir, yaşanan hukuksuzluk sürecinde zulme maruz kalmış havacıları, dava şehitlerimizi ve davadaki diğer askeri-sivil personeli sembolize etmesi için hazırladığımız ve size gönderdiğimiz bu anı tişörtünün, kamuoyundaki mevcut farkındalığın artırılmasına katkı sağlamak maksadıyla gerek meclis gerekse kamuoyu önünde yapacağınız çalışmalarınızda kullanılması beklentisiyle saygılar sunarız."

"F-41+"nın anlamı

Mektuba, tişörtteki sembollerin anlamlarını içeren bir not da eklendi. Bu notta şunlar kaydedildi:

"Balyoz Türk ibaresi sadece TSK'ya değil Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı kurulmuş bir kumpası ifade etmektedir. Türk Hava Kuvvetleri’ni temsil eden kartalın üzerindeki Balyoz figürü havacılara yapılan zulmü temsil etmektedir. F-41+ ibaresindeki F harfi, uluslararası havacılık literatüründe 'fighter/savaşçı' anlamında savaş uçaklarının kodu olarak kullanılmaktadır. 41 rakamı, zulüm sürecine dahil edilip ilk günden itibaren aynı sayı ile cezaevlerinde esir tutulmaya devam edilen Atatürk ilke ve inkılaplarına gönülden bağlı 41 havacı personeli işaret etmektedir. + işareti ise bu sürecin sadece havacılarla sınırlı olmadığını yaşanılan zulmün sonucunda hayatını kaybeden şehitlerimiz ile haksızlığa uğramış tüm askeri ve sivil personeli sembolize etmektedir. Jailed Eagles (Hapsedilmiş Kartallar) ve Prisoners of Sledge Hammer (Balyoz esirleri) anlamına gelen ibarelerin İngilizce yazılmasıyla; haksızlığın gerek BM raporu gerekse bunu destekleyen AİHM kararlarıyla uluslararası boyutta da kabul edilmiş olması ve Uzak Doğu'dan Amerika'ya kadar uzanan bir coğrafyada yaşanan yurtseverlerin vermiş olduğu desteğe dikkat çekilmesi amaçlanmıştır."