Diyarbakır’da Kurban bayramının son günü yaşanan toplumsal olaylarda gözaltına alınan 189 kişiden 45’i ‘polise mukavemet’ ve ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçlarından tutuklandı, 144 kişi ise serbest kaldı. Olaylarda hayatını kaybeden 13 kişiyle ilgili ise şu ana kadar yakalanan da ya gözaltına alınan kimse yok.

IŞİD'in Suriye’nin Kobanî şehrine saldırılarını protesto eylemlerinde Diyarbakır’da 13 kişi hayatın kaybetti, 37 kişi yaralandı. Polisin yetersiz kaldığı olaylarda iki kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Şehir genelinde 124 bina, 15 banka şubesi, 34 okul, 17 özel araç, 20 resmi araç yakıldı. Merkez Kayapınar, Bağlar, Sur ve Yenişehir ilçelerinde yüzlerce esnaf zarar gördü. Bölgede genelinde ise onlarca okul, dershane, okuma salonu, dernek ve özel eğitim kurumları ateşe verildi. Olaylar sakinleştikten sonra bazı adreslere operasyon yapan Diyarbakır polisi 189 kişiyi gözaltına aldı. Bunlardan 45’i polisle tartıştıkları gerekçesiyle ‘polise mukavemet’, olaylarda taş attıkları iddiasıyla da ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçlarından tutuklandı. 13 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda silahlı yaralamanın yaşandığı vakalarla ilgisi ise polis şuana kadar kimsenin kimliğini tespit edemedi. Adam öldürme ve yaralama suçlarından gözaltına alınan kimse olmadı.

Öte yandan olayların ilk gününün akşamı ESP PM Üyesi Sevdağ Çağdaş, ESP Diyarbakır Başkanı Soner Çiçek, ESP üyesi Cihan Karaçöl ve Eğitim-Sen Diyarbakır yöneticisi Erkan Keskin kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce silahlı saldırıya uğramıştı. Saldırıda Çağdaş göğsünden, Cihan Karaçöl sağ kolundan, Erkan Keskin karın boşluğu ve sağ arka bacağından yaralanmıştı. Olayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hiçbir işlem yapmadığı açıklandı.

CİHAN