Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin şehit olduğu maden faciasıyla ilgili Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan ve Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilen fezlekede, Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan yer almadı. Oğlu olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan hakkında ise 25 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Manisa Barosu, facianın ardından Alp Gürkan hakkında suç duyurusunda bulunmuştu ancak gözaltına dahi alınmamıştı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. yönetimi de yazılı bir açıklama yaparak, Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan hakkında herhangi bir gözaltı kararı bulunmadığını açıklamıştı. Fezlekede ismi olmayan ve 13 Mayıs 2014 tarihinde Eynez Maden Ocağı’nda yaşanan faciada 301 işçiye mezar olan maden ocağını işleten Soma Holding'in sahibi Alp Gürkan’a, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Amasya'da termik santral kurması için de izin verilmişti.

Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, Alp Gürkan hakkında faciadan sonra suç duyurusunda bulunduklarını ancak gözaltına dahi alınmadığını söyledi. Balkız, Gürkan’ın isminin Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanıp Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilen fezlekede de yer almadığını vurguladı.

CİHAN