Doğal hayatın bozulacağı için birçok balık türü yok olacak, ağaçlar da kuruyacak

Karadeniz Bölgesi’nde ilk etüdü bitmiş 150’ye yakın hidroelektrik santrali (HES) projesi yer alıyor. Projeler hayata geçtiğinde yüzlerce dere yok olacak. Doğu Karadeniz’de birçok balık ve ağaç türü 2007 yılından beri gelişigüzel inşa edilen elektrik santralleri sebebiyle yok olmaya yüz tuttu. Yöre halkının itirazlarına rağmen neredeyse adım başı inşa edilen santraller, kum ocakları, taş ocakları ile taş kırma ve eleme tesisleri tabii dengeyi altüst etti.

534 tane daha yapılacak

Taş ocaklarındaki patlamalarda ortaya çıkan toz sebebiyle şimşir ağaçları kuruyor. Yöreye özgü kırmızı benekli alabalıklar kum biriktirmek için insan eliyle oluşturulan suni setlere takılarak üreme yerine ulaşamıyor.
Karadeniz ise projeler tamamlandığında Türkiye’nin en çok HES yapılan bölgesi olacak.
2014’ün başı itibariyle Türkiye genelinde 61 ilde 534 HES daha yapılması planlanıyor. 6446 sayılı Kanun kapsamında “su kullanım hakkı anlaşması imzalı ve üretim lisansı almış”, “su kullanım hakkı anlaşması imzalı ancak üretim lisansı almamış” ve hali hazırda “inşaat aşamasında” bulunan HES’lerin 160’ı yapım halinde. Su kullanım hakkı anlaşması imzalı ve lisans almış HES projelerinin sayısı 270 iken, su kullanım hakkı anlaşması imzalı ancak lisans almamış 105 HES projesi daha var.
Doğu Karadeniz’de ilk etüdü biten HES’ler 10 yıl içinde kesin proje haline gelecek. Havza içinde kalan bölgede yer alan irili ufaklı akarsuların yüzde 80’inde yakınında su tutulmaya ya da bent oluşturulmaya başlanacak.

Henüz 12 ilde bulunmuyor!

Devlet Su İşleri (DSİ) Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre; Türkiye’de 69 ilde 478 HES var, yapılması planlanan 534 HES’in gerçekleşmesi durumunda 71 ilde 1012 HES hayata geçmiş olacak. En çok HES’e sahip şehir Kahramanmaraş. Kahramanaraş’ta 33 HES bulunurken, Trabzon’da 31, Giresun da ise 26 HES yer alıyor. Bu illeri ise 21 HES’le Adana ve 18 HES’le Sivas takip ediyor. Aksaray, Ağrı, Çanakkale, Edirne, İstanbul, İzmir, Kilis, Kırklareli, Tekirdağ, Uşak, Yalova, Yozgat’ta ise henüz HES bulunmuyor.