CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlı olan Türk İşbirliği ve Koordinasyonu Ajansı TİKA veya Türkiye merkezli herhangi bir vakıf, dernek veya enstitü tarafından desteklenen ancak IŞİD ve El Nusra terör örgütlerine destek verdikleri gerekçesiyle 2012-2013 yılları ile 2014 yıl içinde Kosova Hükümeti tarafından Kosova’da faaliyetleri yasaklanan herhangi bir sivil toplum kuruluşu bulunmakta mıdır?” diye sordu.

Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi:
“Kosova’da TİKA veya Türkiye merkezli vakıflar, dernekler ile enstitüler tarafından desteklenen ancak Kosova Hükümetince IŞİD ve El Nusra terör örgütlerine destek verdikleri için yasaklanan faaliyetleri durdurulan sivil toplum kuruluşlarının kurucuları kimlerdir?
Kosova’da, TİKA veya Türkiye merkezli vakıflar, dernekler ile enstitüler tarafından desteklenen ancak Kosova Hükümetince IŞİD ve El Nusra terör örgütlerine destek verdikleri için yasaklanan sivil toplum kuruluşlarının kurucularından Kosova Hükümeti tarafından tutuklananlar bulunmaktaysa bu kişiler kimlerdir? Tutuklanma gerekçeleri nelerdir?
Son 3 yıl içerisinde Türkiye Cumhuriyeti kurum ve kuruluşlarından ve Türkiye merkezli vakıflar, dernekler ile enstitülerden Kosova’daki hangi sivil toplum kuruluşlarına ne kadar tutarlarda nakdi yardım yapılmıştır? Ayrıca hangi sivil toplum kuruluşlarına bakım, onarım ve restorasyon gibi alanlarda ne kadar tutarlarda proje desteği sağlanmıştır?”
(ANKA)