Sanat camiasından bunalarak memleketi İzmir'e geri dönen Nida Ünsal, ablası Niran Ünsal ile gündemde olsa da kendisi çok üretken bir besteci ve müzisyen. İzmir'de mütevazı bir hayat süren Nida, ablasının yaşadığı dönüşümden çok, bunun kendisine mal edilmesinden şikayetçi. Telefonda yaptığımız röportajı sonlandırırken en büyük ricası, "Lütfen 'Niran Ünsal'ın kardeşi Nida Ünsal' başlığı atmayın" oldu. Sorduğumuz tüm sorulara samimiyetle yanıt veren Nida Ünsal, ablası ile gündeme gelmekten çok sıkılmış ve bugüne kadar kendisine yöneltilen tüm soruları cevapsız bırakmış.

Sadece SÖZCÜ okurları için kendisiyle görüşme isteğimizi geri çevirmeyen sanatçı, ablası Niran Ünsal'ın değişimini ve bu durumun kendisi üzerinde yarattığı baskıyı anlattı. O, söz konusu ailesi de olsa doğru bildiği yoldan şaşmayan biri.

Onu ne 10 yıl önceki pozları ve sözleriyle ne de Niran Ünsal'ın kız kardeşi olarak, yani ilk kez "olduğu gibi" göreceksiniz.

İşte o samimi sohbetten öne çıkan satırbaşları...



Ablamla bizim aramızda hiçbir özel mesele ya da sorun yoktu. Ta ki Eylül ayında müzik klipleriyle başlayan, sonrasında reklamlara ve hatta çizgi filmlere kadar uzanan yasa için yorum yapana kadar.

NİRAN AÇIKLAMA YAPIYOR, BENİM FOTOĞRAFLARIMI KULLANIYORLAR


Ben kaç senedir ortalıklarda olmamama rağmen, Niran'la ilgili bir tartışmada hemen benim eski fotoğraflarım etiketlenip kullanılıyor. 9 yıl önce Kumsal Dergisi için çekilen yarı çıplak fotoğrafım kullanılıyor. Atatürk ile ilgili bir şey söylüyorum ya da herhangi bir konuda fikrimi söylüyorum, yine aynı fotoğrafı kullanıyorlar. Ben yıllardır o fotoğraflarla anılıyorum. Sanırım çok sevdiler o hallerimi.

SEN DE BU İŞE JARTİYERLE BAŞLADIN


Niran'a yanıt olarak, "Sen böyle demiştin ama senin kardeşin böyle yapmıştı" diyorlar. Ben bundan çok bunaldım. Ablam Eylül ayında konser için İzmir'e geldiğinde rahatsızlığımı ona ilettim. Dedim ki, "Sen açıklama yapınca benim yıllar önce Boxer, Kumsal ve Haftasonu dergilerinde çıkan fotoğraflarımı kullanıyorlar. Buna bir son ver. Sen de 1994 yılında Pop Show yarışmasına jartiyerle çıkmıştın. Müzik için soyunma diyorsun ama ilk adımını da öyle atmıştın müzik dünyasına. Bu senin geçmişin. Senin yanına iliştirilen de benim geçmişim."


"BEN NEDEN DAHA FAZLA KAZANAMIYORUM"


Niran açıklamalarına birkaç yıl önce, "Mankenler şarkıcı oluyor ama biz yedi göbekten müzisyeniz" diyerek başlamıştı. Ardından, "Herkes playback yapıyor, ben canlı okuyorum" dedi. Son olarak da kliplere dayandı. Bu açıklamaların altında, "Onlar aslında çok kazıyor ama benim daha fazla kazanmam lazım" mantığını görüyorsun. Ancak onun söylediği her şeyin yanına da, yıllar önce çekilmiş 3-4 kareyi iliştirmeleri çok can sıkıcı.

"ABLASININ ÜZERİNDEN REKLAM YAPIYOR"


Bana "Ablasının üzerinden reklam yapıyor" diyorlar. Ben bununla uğraşacak olsam ne gider 2 sene köyde yaşar ne de İzmir'e gelirdim. Aksine İstanbul'un göbeğinde olurdum. Niran'a "Ok", Aydın Kurtoğlu'na "Köle"  ve Hatice'ye "Sarmaş dolaş" diye bir şarkı verdim. Sırada Yılmaz Morgül var. Sanatçılara şarkı veriyorum. Her şeyden uzak duruyorum. Özel gecelerde sahne alıyorum. Beste yapıyorum.

"BEN DEVLET DESTEKLİ GİRDİM BU İŞE, VAZGEÇMEM"


Son olarak Eylül ayında, Niran İzmir'e geldiğinde onu uyardım. Niran ise, "Ben savaşımdan vazgeçmem. Devlet destekli girdim bu işe. Vazgeçmeyeceğim" dedi. Sonra konu buralara kadar geldi. O konuşmaya devam edince ben de kendi rengimi belli etmek için ve "Niran Ünsal'ın kız kardeşi" algısından kurtulmak için sosyal medyada bir şeyler yazdım. İnsana birey olduğunu unutturmaya çalışıyorlar. Ben onun (Niran'ın) arkasına sığınan bir insan değilim. Politik bir insan da değilim. Bu yüzden İstanbul'da yaşamıyorum ve o camiadan uzağım.


İNSANLARLA ANLAŞAMIYORUM


İnsanlarla anlaşamıyorum. Ağzı başka, dili başka bir şey söylüyor. Vücut dili bambaşka bir şey söylüyor. Bunlardan uzak durmama rağmen bunların içine çekilmem çok saçma. Koskoca orta yaşlı bir insanım artık. Hala medyada kullanılan fotoğraflarım 2004-05 yıllarına ait. Üzerinden 10 yıl geçti.

İLK ÇIKTIĞINDA KENDİSİ DE ANNEYDİ


Ablama tavır almamın sebebi ise, onun yüzünden işittiğim hakaretler. İnsanlara kafa tutuyor, "Anne olsunlar, o zaman anlarlar" diye. İlk çıktığında kendisi de anneydi.

ACIMASIZ, KİBİRLİ VE HIRSLI OLMASINI ANLAMIYORUM


Hem insanlara haksızlık ediyor hem de kurunun yanında yaş olarak beni yakıyor. Herkesin bir geçmişi var. İnsan geçmişiyle ister gurur, ister pişmanlık duyar. Kendisi sürekli geçmişi deşiyor ancak insan önce kendi gözündeki çöpe bakmalı. Bu kadar acımasız, kibirli ve hırslı olmasını anlamıyorum. Kazandıkları yetmiyor bir de insanların kaybettiğini görmek istiyor. İsim veriyor, insanları hedef alıyor ve tutarsız konuşuyor.


ONU DESTEKLEMEDİĞİM İÇİN BENİMLE KONUŞMUYOR


Eylül ayında "Vazgeçmem bu davamdan" dediği ve ben onu desteklemediğim için, yazdıklarını retweet etmediğim için benimle konuşmayı kesti. Beni aramayı kesti. Ben inanmadığım ve arkasında ne olduğunu bilmediğim hiçbir şeyi desteklemedim. Onunla aynı fikirde olmak zorunda değilim. Hiçbir şeyim aynı olmak zorunda değil. İnsanlar aynı fikirde olduğumuzu düşündükleri için bana çok tepki gösterdiler. Sonra sosyal medya üzerinden soğuk duş etkisi yaratacak bir çıkış yapınca da özürler gelmeye başladı.

İŞİN ASLI EYLÜL AYINA DAYANIYOR


İşin özü Eylül ayına dayanıyor. Eylül ayında kliplerle ilgili yasa gündeme gelince, Niran "Ben bunu destekleyeyim, bunun arkası boş değil" dedi. Sorunca da çok fazla konuşmadı ve detay vermedi. İşin aslı oraya dayanıyor ancak ucu herkese dokunuyor.

(Niran Ünsal neden bir anda tavır değiştirdi sorusu üzerine) Tam olarak Niran'ın neden değiştiğini ben de bilmiyorum. Evet, ablam saf değiştirdi. Bunu çok net görüyorum.


"DERGİNİN KONSEPTİ ÖYLEYDİ"


Tesettürlü pozları için, "Derginin konsepti öyleydi, o yüzden öyle poz verdim" diyor. 9-10 sene önce de Boxer'ın konsepti öyleydi, ben de o yüzden öyle poz verdim. Ben sokaklarda öyle gezmiyorum. Hiç kimseyle de kliplerde sevişmedim. Ama insanlar ben Atatürk'ten bahsederken benim yıllar önceki fotoğrafımı kullanıyor.

NİRAN'IN RENK DEĞİŞTİRMESİNİ ANLAMIYORUM


Ben sanatçının siyasi hiçbir şeye bulaşmamasından yanayım. Niran'ın müzik piyasasında başlattığı savaş komik geliyor. Renk değiştirmesini de anlamıyorum. Herkes istediğini dinlemekte ve izlemekte özgür. Ben ne istediğini bilen, istikarlı insanlara saygı duyuyorum. Kapalı olarak klip çekmek olsun, bir partiye sempati duymak olsun, kimse kimseyi bir şeye zorlayamaz. Herkesin kendi tercihidir. Demokratik bir ülkede kimse kimseye bir şey dayatmamalı. İnsanlar birbirine saygı duymalı ki saygı görsün.

HEPİMİZİ BÖCEKLER YİYECEK ZATEN


"Kardeşlerim cenazeme gelmesin" demiş. Ben zaten sevmem cenazeleri, kaldıramam da. Sen iyi yaşa. Akıl,ruh ve beden sağlığın yerinde olsun. Sonunda hepimizi böcekler yiyecek zaten.