Tarih 15 Ağustos 1984... PKK, ilk silahlı eylemini yaptı. Bir asker şehit oldu
O hain kurşunu sıkan teröristin heykeli dikildi. İşte kalleş saldırının öyküsü:

PKK’­nın şe­hit et­ti­ği ilk as­ke­ri­miz er Sü­ley­man Ay­dı­n‘­dır. Onun hey­ke­li Eru­h’­ta yap­tı­rıl­dı. Ay­dı­n‘­ı şe­hit eden PKK’lı Mah­sum Kork­ma­z‘­ın hey­ke­li ise Di­yar­ba­kır-Li­ce il­çe­sin­de di­kil­di. Bu ül­ke­nin va­li­si, sav­cı­sı re­za­le­ti sey­ret­ti. Çün­kü ken­di­le­ri­ne hü­kü­met­ten “A­man do­kun­ma­yın, ba­rış sü­re­ci za­rar gö­rü­r” de­nil­di.
PKK, si­lah­lı ey­le­mi 15 Ağus­tos 1984’te Eruh ve Şem­din­li bas­kı­nıy­la baş­lat­tı. Ey­le­mi, Ab­dul­lah Öca­la­n‘­ın gü­ven­di­ği Mah­sum Kork­ma­z‘­ın ba­şın­da ol­du­ğu te­rö­rist­ler ger­çek­leş­ti­re­cek­ti. Ara­dan 30 yıl geç­tik­tik­ten son­ra PKK’­nın si­lah­lı ey­le­mi baş­lat­tı­ğı o gü­nün öy­kü­sü­nü anım­sa­yıp, ül­ke­nin ne­re­den ne­re­ye ge­ti­ril­di­ği­ne ba­ka­lım.

Telefonlar kesikti

Ta­rih 15 Ağus­tos 1984’tür. Gün­ler­den ise çar­şam­ba...
Si­ir­t’­in Eruh il­çe­sin­de ola­ğan bir ak­şam. Kay­ma­kam, sav­cı, ha­kim, or­man böl­ge şe­fi bir loj­man­da soh­bet edi­yor­lar. İl­çe­nin te­le­fon hat­la­rı yi­ne ke­sik. Sık­ça ya­şa­nan bir olay ol­du­ğu için bu du­rum kim­se­nin dik­ka­ti­ni çek­mi­yor. Kay­ma­kam, “Art­vi­n’­e te­le­fon ede­cek­tim. Hat­lar yi­ne ke­sik­miş, za­ten ke­sik ol­ma­dı­ğı za­man yok ki... Yüz de­fa yaz­dım ama...” di­ye söy­len­di.

Des­te­ğe kar­şı ey­lem

İl­çe Jan­dar­ma Ko­mu­tan­lı­ğı­’nın he­men kar­şı­sın­da­ki kah­ve­de oyun oy­na­yan­lar, soh­bet edip çay­la­rı­nı içi­yor­lar­dı. Çay oca­ğın­da­ki gar­son bir şey­ler ola­ca­ğı­nı bi­li­yor­du. Da­ha dün te­rö­rist­le­re, ka­ra­ko­lun han­gi oda­sın­da Ast­su­bay Meh­me­t‘­in otur­du­ğu­nu, ko­ğu­şa ne­re­den gi­ril­di­ği­ni bir çöp­le top­ra­ğın üze­ri­ne çi­ze­rek an­lat­mış­tı.
Eru­h’­a 3 ki­şi ge­lip ke­şif yap­mış­tı. Bun­lar ara­sın­da PKK’­nın söz­de en önem­li ko­mu­ta­nı, da­ha son­ra adı­na “e­ği­tim kam­pı­” açı­la­cak, Li­ce­’de hey­ke­li di­ki­le­cek ka­dar önem ve­ri­len Mah­sum Kork­maz da vardı.

Suriye destek verdi

1984 yı­lı baş­la­rın­da Su­ri­ye­’de bom­ba­lar, si­lah­lar pat­lı­yordu... Su­ri­ye­’ye gö­re ey­le­mi ya­pan­lar, Ha­fız Esad kar­şı­tı Müs­lü­man Kar­deş­ler Ör­gü­tü’ydü. Bu ör­gü­tün Ha­tay ci­va­rın­da kam­pı bu­lu­nu­yor, Tür­ki­ye ta­ra­fın­dan ko­ru­nu­yor­du. Tür­ki­ye­’nin Müs­lü­man Kar­deş­ler Ör­gü­tü­’ne des­tek ver­me­si­nin ne­de­ni, Su­ri­ye­’nin Öca­lan ve ör­gü­tün ele­man­la­rı­nı ba­rın­dır­ma­sı, Hel­ve Kam­pı­’nı tah­sis et­me­siy­di.
Yi­ne bom­ba­la­rın pat­la­dı­ğı gün­ler­de Ha­fız Esad, kur­may­la­rıy­la bir­lik­te önem­li bir ka­rar al­dı. Tür­ki­ye­’ye kar­şı PKK kul­la­nı­la­cak, on­la­ra her tür­lü des­te­k ve­ri­le­cek, sı­nı­rı geç­me­le­ri­ne yar­dım­cı olu­na­cak­tı. Su­ri­ye Dev­let Baş­ka­nı Ha­fız Esad, Öca­la­n‘­a, “PK­K’ya göz yu­mul­ma­sı kar­şı­lı­ğın­da Tür­ki­ye­’de ey­lem­ler baş­la­tıl­ma­sı­” ta­li­ma­tı­nı ver­di. İş­te PKK ey­lem­le­ri için düğ­me­ye böy­le ba­sıl­mış­tı.

To­pu to­pu 67 ki­şiy­di­ler

Si­irt, Şır­nak, Şan­lı­ur­fa yö­re­le­rin­de gü­ven­lik gö­rev­li­le­ri ta­ra­fın­dan ya­ka­la­nan­la­rın ya­nı sı­ra köy­lü­ler ta­ra­fın­dan ya­ka­la­nıp tes­lim edi­len “şüp­he­li­” ba­zı ki­şi­le­rin üze­rin­den ke­şif not­la­rı çık­tı. Coğ­ra­fi, et­nik ya­pı be­lir­ti­li­yor, aşi­ret­le­rin du­ru­mu de­ğer­len­di­ri­li­yor, gü­ven­lik güç­le­ri­nin ko­nuş­lan­dık­la­rı böl­ge­ler, as­ker sa­yı­la­rı ko­nu­sun­da da bil­gi­le­re yer ve­ri­li­yor­du.
Ya­ka­la­nan te­rö­rist­ler PKK’­nın ke­şif ça­lış­ma­la­rı­nı yü­rü­ten mi­li­tan­lar­dı. To­pu to­pu 67 ki­şiy­di­ler. Grup­lar ha­lin­de fo­toğ­raf çek­tir­di­ler. Her gru­bun ay­rı bir is­mi var­dı. Ör­ne­ğin Eruh il­çe­si­ni ba­sa­cak gru­bun adı “14 Tem­muz Pro­pa­gan­da Ta­kı­mı”y­dı. Bu adı PKK’­lı Hay­ri Dur­mu­ş‘­un ölüm oru­cu­na baş­la­dı­ğı ta­rih­ten al­mış­lar­dı. Onun anı­sı­na bu is­min kul­la­nıl­ma­sı uy­gun bu­lun­muş­tu. Tüm umut bu grup­tay­dı. Her şe­yi, ör­gü­tün en önem­li ko­mu­ta­nı Mah­sum Kork­maz plan­lı­yor, en in­ce ay­rın­tı­lar üze­rin­de du­ru­yor­du. Şem­din­li ve Şir­va­n’­a bas­kın ger­çek­le­şir­se iyi ola­cak­tı. Ama tüm ağır­lık Eru­h’­a ve­ri­li­yor­du.
Bi­ri­ge­ni Yay­la­sı­’n­da­ki sarp ka­ya­lık­lar­da 4-5 ay­dır ha­zır­lık vardı. Sı­ğı­nak­lar ku­rul­muş­tu. Ses­siz ve de­rin­den ha­zır­lık ya­pan gru­ba, Eruh Jan­dar­ma Ko­mu­tan­lı­ğı­’na çay kah­ve gö­tü­ren ki­şi de kur­ye­lik ya­pı­yor­du.
Dağa çıkanlar iniyor...
Si­irt İl Jan­dar­ma Alay Ko­mu­ta­nı Rah­mi Tü­fek­çi ve ekibi, çeşitli suçlardan da­ğa çık­mış ka­nun ka­çak­la­rı­nı bi­rer bi­rer in­dir­me­ye baş­la­mış­lar­dı. Tes­lim olan­la­ra kö­tü mu­ame­le ya­pıl­ma­dı­ğı­nın ku­lak­tan ku­la­ğa ulaş­ma­sıy­la bir­lik­te tes­lim olan­la­rın sa­yı­sı da ar­tı­yor­du.

YA­RIN: Bas­kın sı­ra­sın­da kim ne ya­pı­yor­du?