Dün bil­ge dip­lo­mat Şük­rü Elek­dağ ile yap­tı­ğım rö­por­ta­jın gi­riş cüm­le­le­rin­de de bah­set­ti­ğim gi­bi, Tür­ki­ye uzun sü­re­dir saç­ma sa­pan bir gün­dem­le ya­tıp kal­kı­yor.
AKP, top­lu­mu de­li saç­ma­sı ko­nu­lar­la meş­gul edip, asıl ko­nu­şul­ma­sı ge­re­ken ha­ya­ti ge­liş­me­yi dik­kat­ler­den uzak tut­ma­ya ça­lı­şı­yor.
Zi­ra AKP Gü­ney­do­ğu­’da ken­di el­le­riy­le “Ö­zerk Kür­dis­ta­n”­ı ku­ru­yor!
İk­ti­dar, Kür­dis­ta­n’­la il­gi­li ge­liş­me ve pa­zar­lık­la­rı top­lu­mun bil­me­si­ni is­te­mi­yor.

* * * *

Ne­re­den, ne­re­ye!
Ha­tır­la­ya­lım.
Ne di­yor­du dö­ne­min Baş­ba­ka­nı Tay­yip Er­do­ğan?
“El­le­rin­de­ki si­lah­la­rı bı­ra­ka­cak­lar, sı­nı­rı­mız­dan öy­le ge­çe­cek­ler, si­lah bı­rak­ma­dan bu ge­çi­şe as­la izin ver­me­yi­z” di­yor­du de­ğil mi?
Son­ra ne ol­du?
PKK si­lah­la­rı bı­rak­tı mı?
As­la!..
Dağ­da­ki­ler “Si­lah bi­zim en bü­yük gü­cü­müz, ne­den bı­ra­ka­lım ki­” de­di­ler.
Böy­le­ce el­le­rin­de si­lah­lar­la pa­zar­lık ma­sa­sı­na yer­leş­ti­ler!

* * * *

Evet ne­re­den ne­re­ye!
Ne­re­ye ge­lin­di­ği­ni ön­ce­ki gün HDP’­li Sır­rı Sü­rey­ya Ön­der açık­la­dı.
“Ab­dul­lah Öca­la­n’­ın AK­P’­ye ve Kan­di­l’­e gön­der­di­ği ev­ren­sel de­mok­ra­si norm­la­rı­na işa­ret eden ma­ni­fes­to ni­te­li­ğin­de­ki tas­lak­ta, özerk­lik de va­r” de­di.
İk­ti­dar is­te­di­ği ka­dar giz­le­me­ye, de­li saç­ma­sı ko­nu­lar­la ül­ke­yi meş­gul et­me­ye ça­lı­şır­sa ça­lış­sın, Sır­rı Sü­rey­ya Ön­der, Öca­la­n’­ın ağ­zın­dan tüm dün­ya­ya “Ö­zerk Kür­dis­ta­n”­ın yol­da ol­du­ğu ha­be­ri­ni ver­di.

* * * *

AKP za­man ka­zan­ma­ya, “Ö­zerk Kür­dis­ta­n” ila­nı­nı se­çim son­ra­sı­na bı­rak­ma­ya ve 2015 se­çim­le­ri­ni ça­tış­ma­sız­lık or­ta­mın­da ya­pa­rak, Mec­li­s’­e Ana­ya­sa­’yı de­ğiş­ti­re­cek bir ço­ğun­luk­la gi­re­bil­me­yi he­sap­lı­yor.
Ya­ni gü­nü kur­tar­ma­ya uğ­ra­şı­yor!
An­cak PKK ve HDP bu kez bas­tı­rı­yor ve se­çim­ler­den ön­ce mü­za­ke­re sü­re­ci­ni bi­tir­me­ye ça­lı­şı­yor.
Zi­ra Or­ta­do­ğu­’da de­ği­şen den­ge­ler ve içe­ri­de­ki oy kay­bı ne­de­niy­le ik­ti­da­rın en güç­süz, ken­di­le­ri­nin ise en güç­lü ol­duk­la­rı bir dö­nem­den geç­tik­le­ri­ni çok iyi bi­li­yor­lar.

* * * *

Dün de be­lirt­tik.
AK­P’­nin mez­hep­çi po­li­ti­ka­la­rı ne­de­niy­le kos­ko­ca Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Dev­le­ti, Or­ta­do­ğu­’da­ki güç­ler sa­va­şı­nı kay­bet­ti.
Coğ­raf­ya­mız­da ye­ni den­ge­ler olu­şu­yor, ABD ve İs­ra­il, Ku­zey Irak Kürt­le­ri ile Su­ri­ye­’de­ki PYD’­yi, böl­ge­de­ki en gü­ve­ni­lir müt­te­fik­le­ri ola­rak gö­rü­yor.
Bu nok­ta­da Ko­ba­ni­’nin stra­te­jik öne­mi or­ta­ya çı­kı­yor.
ABD, pet­rol re­zer­vi zen­gi­ni Kürt coğ­raf­ya­sı­nın Ak­de­ni­z’­le bu­lu­şa­bil­me­si için, Ko­ba­ni­’nin mut­la­ka IŞİD te­rö­rist­le­rin­den te­miz­len­me­si­ni is­ti­yor.
AKP, sap­lan­dı­ğı Su­ri­ye ba­tak­lı­ğın­da Be­şar Esa­d’­ın git­me­si ve ye­ri­ne Sün­ni Müs­lü­man Kar­deş­ler ik­ti­da­rı­nın gel­me­si­ni ha­yal eder­ken, sırt­la­rı­nı sü­per gü­ce da­ya­mış ol­ma­nın ra­hat­lı­ğı için­de­ki Kürt­ler de bas­tır­dık­ça bas­tı­rı­yor.

* * * *

Bu sa­tır­la­rı ül­ke­de Kürt so­ru­nu­nun var­lı­ğı­na ve mut­la­ka çö­zül­me­si ge­rek­ti­ği­ne inan­mış bir yurt­taş ola­rak ya­zı­yo­rum.
AKP en bü­yük ha­ta­yı, PKK’­nın si­la­hıy­la bir­lik­te mü­za­ke­re ma­sa­sı­na otur­ma­sı­nı ka­bul et­mek­le yap­tı.
Ar­tık geç­miş ol­sun!
Baş­ba­kan Da­vu­toğ­lu şim­di kalk­mış “Dö­kü­le­cek ka­nın so­rum­lu­su Se­la­hat­tin De­mir­ta­ş’­tı­r” di­yor. Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğa­n’­ın kur­may­la­rın­dan Yal­çın Ak­do­ğan ise, gün­dem­le­rin­de ge­nel af­fın ve özerk­li­ğin ol­ma­dı­ğı­nı söy­lü­yor.
İk­ti­dar ça­tış­ma­sız­lık or­ta­mın­da se­çim ka­zan­ma­yı he­sap ede­rek, özerk­li­ğin ka­bu­lü­nü se­çim son­ra­sı­na at­ma­ya ça­lı­şı­yor.
Ab­dul­lah Öca­lan da ham­le ya­pa­rak, Tür­ki­ye­’de­ki “Ö­zerk Kür­dis­ta­n’­ı şim­di­den ilan
edi­yor.