Ancak bu gözaltı başta ABD başkanı Barack Obama ve Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg olmak üzere birçok kişiyi ayağa kaldırdı. Ahmed Muhammed'in kendi geliştirdiği dijital saati "cool" olarak tanımlayan Obama, Ahmed ile ilgili attığı tweette 14 yaşındaki genç muciti Beyaz Saray'a davet etti. Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg ise, "Bir şeyler yaratmaya çalışan insanların gözaltına alınmak yerine alkışlanması gerekir" diyerek Ahmed ile tanışmaktan çok memnun olacağını dile getirdi.

ABD’nin Texas eyaletindeki Irving şehrinde yaşayan 14 yaşındaki Sudan asıllı Ahmed Muhammed, öğretmenine göstermek için okula götürdüğü ev yapımı dijital saat bomba sanılınca gözaltına alınmıştı. Ancak bu olay, kısa sürede başta ABD olmak üzere tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.



Ahmed Muhammed'in geliştirdiği dijital saat...

BOŞ ZAMANINDA KÜÇÜK İCATLAR YAPIYOR

Elektronik aletlerle boş zamanında küçük icatlar yapan lise 1. sınıf öğrencisi Ahmed Muhammed, önceki okulunda edindiği hobisini yeni okulundaki öğretmenlerine de göstermek istedi. Küçük bir devre kartı üzerine dijital gösterge ve güç kaynağı ile yaptığı basit saat düzeneğini çantasına koyan Ahmed, mühendislik dersinde öğretmenine saatini gösterdi.

SINIFTA ALARMI ÇALDI, KİMSEYE İNANDIRAMDI

Devreyi beğenen öğretmeni, yanlış anlaşılır diye başka kimseye göstermemesini tavsiye etti. Bir sonraki derste saatinin alarmı çalınca çantasından çıkarmak zorunda kaldı. Düzeneği gören İngilizce öğretmeni Irving MacArthur Lisesi okul yönetimine, onlar da durumu polise haber verdi.

Polis küçük çocuğu önce birkaç saat boş bir sınıfta sorguladı. Ne öğretmenlerine ne de arkadaşlarına bunun bir bomba olduğunu söylemediğini, şakasını bile yapmadığını belirten Ahmed polisi inandıramadı.



FİLMLERDEKİ BOMBALARA BENZİYOR

Bunun filmlerde görülen bombalara benzediğini söyleyen polis, Ahmed’i karakola götürdü. Burada sorgusu tamamlanan ve parmak izi alınan çocuk, ailesinin gelmesiyle serbest kalabildi.



ABD polisi Ahmed Muhammed'i arkadaşlarının yanında elleri arkadan kelepçeli olarak gözaltına aldı.

ARKADAŞLARININ GÖZÜ ÖNÜNDE ELLERİ ARKADAN KELEPÇELENDİ


14 yaşındaki çocuğa gözaltı ve yetişkin gözetimi olmaksızın sorgu kararını savunan polis sözcüsü James McLellan, “Bunun bir bomba olduğunu söylediği bilgisini aldık” dedi. “Düzeneği tuvalette ya da bir arabanın yakınında bıraksaydı bomba sanılabilirdi” diyen polis, yeni okul arkadaşlarının gözleri önünde elleri arkadan kelepçelenen çocuğun olayda hatalı taraf olduğunu öne sürdü.

Polisin kendisini “insan dışı ve suçlu gibi” hissettirdiğini söyleyen 14 yaşındaki Ahmed, bu olaydan sonra icatlarını okula götürmeme kararı aldı.

DESTEK MESAJLARI YAĞDI

ABD Başkanı Barack Obama başta olmak üzere 2016 başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti aday adaylarından Hillary Clinton, NASA, Google, Facebook ve Massachust Institute of Technology'den (MIT) yetkililer, sosyal medya üzerinden Ahmed'e destek mesajları gönderdi.

ABD BAŞKANI BARACK OBAMA, AHMED'İ BEYAZ SARAY'A DAVET ETTİ



ABD Başkanı Barack Obama, olayla ilgili kişisel Twitter hesabından Ahmed'e seslendi. Obama, "Güzel saat Ahmed. Beyaz Saray'a getirmek ister misin? Daha fazla çocuğa, senin gibi bilimi sevmeleri için ilham vermeliyiz. Amerika'yı büyük yapacak olan budur" yazdı.

FACEBOOK'UN CEO'SU MARK ZUCKERBERG'DEN AHMED'E DAVET

Olayın ardından Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg de, kişisel Facebook hesabından şu iletiyi paylaştı:

"Muhtemelen Ahmed ile ilgili hikayeyi duymuşsunuzdur, kendi geliştirdiği saati okula götürünce tutuklanan 14 yaşındali Teksaslı çocuk. Güzel bir şeyler geliştirme yeteneği ve hevesi olanlar tutuklanmak yerine alkışlanmalı. Gelecek Ahmed gibi kişilerin olacak. Ahmed, eğer Facebook'a gelmek istersen, seninle tanışmayı çok isterim. Geliştirmeye devam."

AHMED'İN BABASI: OĞLUMLA GURUR DUYUYORUM

Ahmed'in babası, Başkan Obama'nın ve Clinton'un oğlunun sınıfta arkadaşlarının ve öğretmenlerinin önünde yaşadığı olaya tepki göstermesine teşekkür etti. Ahmed'le gurur duyduğunu ifade eden baba, oğlunun arabasını, telefonunu ve bilgisayarını tamir ettiğini ifade etti.

Ahmed, gazetecilere yaptığı açıklamada MIT'de okumak istediğini de söyledi.



ABD'nin 'eşcinsel evlilik yasaldır' kararı Beyaz Saray'ı renklendirdi

ABD'nin 'eşcinsel evlilik yasaldır' kararı Beyaz Saray'ı renklendirdi